Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind divortul si incredintarea copiiilor in familiile internationale
Un raport publicat in data de 15 aprilie de Comisia Europeana scoate in evidenta problemele legale cu care continua sa se confrunte in intreaga Europa cuplurile internationale (soti de cetatenii diferite) atunci cand incearca sa solutioneze litigiile transfrontaliere privind casatoria lor sau incredintarea copiilor lor.
Mobilitatea crescanda a cetatenilor in cadrul Uniunii Europene a dus la cresterea numarului de familii ai caror membri sunt de cetatenii diferite, locuiesc in tari diferite din UE sau locuiesc intr-un stat membru al UE a carui cetatenie este posibil ca unii dintre acestia sa nu o detina. Atunci cand familiile se separa, este nevoie de cooperare judiciara transfrontaliera pentru a le oferi copiilor un mediu juridic sigur care sa le permita sa isi mentina relatiile cu ambii parinti sau tutori chiar daca unul dintre ei nu locuieste in acelasi stat membru. Raportul publicat astazi subliniaza ca trebuie depuse mai multe eforturi pentru a ajuta familiile internationale sa beneficieze de claritate juridica in astfel de situatii (de exemplu sa afle care este instanta competenta).
Prin urmare, Comisia Europeana lanseaza o ampla consultare publica pentru a identifica solutii posibile, precum si o campanie de sensibilizare cu privire la ajutorul existent si la normele aplicabile in cazul in care familiile internationale decid sa se separe. Toate persoanele interesate pot trimite aici contributii in cadrul acestei consultari. Consultarea se va desfasura pana la 18 iulie.
„Intr-o familie, separarea parintilor este, prin natura ei, intotdeauna dificila. Atunci cand separarea are o dimensiune transfrontaliera, apar dificultati juridice suplimentare din cauza complexitatii situatiei. De aceea, Europa trebuie sa dispuna de norme adecvate pentru a ajuta cuplurile sa se separe cat mai usor cu putinta, in special in cazul in care sunt implicati copii”, a declarat doamna vicepresedinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. „In UE, normele pentru a stabili competenta si a ajuta familiile internationale sunt in vigoare din anul 2001, dar dupa 13 ani este timpul sa imbunatatim aceste norme. Cetatenii, avocatii, judecatorii, autoritatile nationale si ONG-urile interesate — oricine isi poate exprima opinia cu privire la tipul de masuri pe care UE ar trebui sa le adopte pentru a face si mai usoara viata cuplurilor internationale.”
Roberta Angelilli, deputat in Parlamentului European, a declarat: „Aproximativ jumatate din cererile depuse la Biroul Mediatorului Parlamentului European pentru rapirile internationale de copii de catre unul dintre parinti sunt plangeri cu privire la nereguli legate de aplicarea dreptului european. Prin urmare, este important sa se evalueze cu atentie aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 pentru a face corectii atunci cand este necesar si pentru a asigura o punere in aplicare uniforma si eficienta a legislatiei. Din acest motiv, Parlamentul European efectueaza, de asemenea, un studiu privind rapirea internationala de copii in Europa care vizeaza sa examineze cadrul juridic si punerea sa in aplicare, la nivel european si la nivelul statelor membre, sa asigure o mai mare certitudine pentru cetateni si sa protejeze mai bine copiii implicati in aceste situatii.”
Raportul publicat de Comisia Europeana concluzioneaza ca normele UE care sunt in vigoare in prezent i-au ajutat intr-o masura considerabila pe cetateni in solutionarea litigiilor matrimoniale transfrontaliere si a chestiunilor de raspundere parinteasca. Regulamentul din 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie de divort si de separare si a hotararilor judecatoresti in materia raspunderii parintesti pentru copii a contribuit la prevenirea procedurilor judiciare paralele in mai multe tari din UE, prin identificarea tarii ale carei instante au competente in materie de divort si de raspundere parinteasca (precum incredintarea si drepturile de vizita) — chiar si pentru copiii nascuti in afara casatoriei. Acesta a creat, de asemenea, un sistem de cooperare intre autoritatile centrale din statele membre in materia raspunderii parintesti si a facilitat asigurarea respectarii dreptului de vizita pentru parinti si executarea anumitor hotarari de inapoiere emise pentru a asigura inapoierea rapida a copiilor in cazurile de rapire transfrontaliera a acestora de catre unul dintre parinti.
Cu toate acestea, raportul arata, de asemenea, ca exista unele deficiente importante in cadrul juridic in vigoare in prezent:
in ceea ce priveste normele care stabilesc statul membru al UE a carei instanta este competenta in materie matrimoniala si de raspundere parinteasca, absenta unei norme uniforme si exhaustive privind competenta care sa acopere toate situatiile conduce la insecuritate juridica si la acces inegal la justitie pentru cetatenii Uniunii; libera circulatie a hotararilor judecatoresti in toate cazurile matrimoniale si de raspundere parinteasca nu este inca pe deplin garantata intrucat anumite categorii de hotarari trebuie inca sa faca obiectul unor proceduri indelungate si costisitoare inainte de a putea fi recunoscute intr-o alta tara din UE; hotararile judecatoresti pronuntate in alte state membre se dovedesc deseori dificil de executat, din cauza divergentelor dintre standardele procedurale ale statelor membre privind audierea copilului, de exemplu; cooperarea intre autoritatile centrale ale statelor membre poate fi imbunatatita, in special in ceea ce priveste colectarea si schimbul de informatii privind situatia copilului in caz de rapire.
Pentru a examina solutiile care ar putea fi propuse, in urmatoarele 3 luni (de la 15 aprilie pana la 18 iulie) va avea loc o consultare publica privind aplicarea normelor actuale. In acelasi timp, in cadrul unei campanii de sensibilizare la scara europeana, familiilor internationale li se vor furniza informatii specifice privind rapirea transfrontaliera a copilului de catre un parinte si privind incredintarea copilului si drepturile de vizita, pentru a le imbunatati cunostintele despre drepturile si obligatiile lor. infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!