Ministerul Sanatatii: Pacientele care au cancer mamar vor putea accesa mai usor, din luna mai, tratamentele si procedura de reconstructie mamara prin endoprotezare

 

Pacientele care sufera de cancer mamar vor avea, din mai, acces mai facil la tratamente si reconstructie mamara prin endoprotezare, dupa ce Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarâre care modifica si completeaza HG nr.124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru 2013 si 2014.

ministerul sanatatiiMinisterul Sanatatii (MS) anunta ca pacientele care au cancer mamar vor putea accesa mai usor, din luna mai, tratamentele si procedura de reconstructie mamara prin endoprotezare.

MS precizeaza ca 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstructie mamara, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei, iar 3.000 de paciente vor efectua investigatii PET-CT, suma totala alocata fiind de 12 milioane de lei, aceste sume încadrându-se în bugetul alocat pentru derularea Programului National de Oncologie.

Potrivit MS, noile prevederi se regasesc în Hotarârea de Guvern adoptata de Executiv, care modifica si completeaza Hotarârea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014.

„Am spus ca vom face totul pentru a facilita accesul la medicatie, analize si interventii de refacere de ultima generatie pentru pacientele cu aceasta boala. Am reusit, prin hotarîrea de guvern adoptata astazi (miercuri – n.r.), sa dam pacientelor afectate de aceasta forma de cancer posibilitatea de a beneficia de investigatii, medicatie si operatii de reconstructie”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Noua hotarâre prevede reincluderea investigatiei PET-CT (scanare de înalta rezonanta pentru depistarea si stadializarea cancerului) si introducerea reconstructiei mamare dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare în Programul National de Oncologie.

Tot prin hotarârea de guvern adoptata este completat articolul 23 din HG nr. 124/2013, care reglementeaza acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis, cu medicamentul corespunzator DCI-ului Trastuzumabum, care poate fi administrat subcutanat.realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie