Actiune prin care solicita suspendarea activitatilor de explorare si exploatare a gazelor de sist la Pungesti, depusa la Curtea de Apel Bucuresti

 

Avocatul Valentin Achimoiu a depus miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, o actiune prin care solicita suspendarea activitatilor de explorare si exploatare a gazelor de sist la Pungesti.

Curtea de Apel BucurestiActiunea este depusa în numele unui localnic din Pungesti, Constantin Spiridon, care ar fi fost agresat de jandarmi la protestele din cursul anului trecut, în numele Simonei Niculescu, o specialista în drept european si militanta pentru drepturile omului, care a întreprins, la rândul sau o serie de actiuni împotriva Chevron spunând ca va merge la CEDO si în numele asociatiei ‘România Verde 2007’. Totodata, la Curtea de Apel a fost introdusa si o ordonanta presedintiala prin care s-a solicitat sistarea oricaror lucrari de explorare a gazelor de sist pe teritoriul comunei Pungesti din judetul Vaslui. Pe lânga sistarea lucrarilor Chevron, se cere si desecretizarea acordurilor încheiate între statul român si compania americana.

‘Oamenii din Pungesti sunt oameni harnici, care traiesc din munca câmpului si nu au nevoie de Chevron la ora actuala. Suntem convinsi ca magistratii vor aprecia faptul ca, în Franta, Curtea Constitutionala a considerat constitutionala legea prin care se interzice exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica si faptul ca în SUA, în Pennsylvania, curtea suprema a acestui stat a hotarât cu majoritate de 4 — 2 interzicerea exploatarii prin aceeasi metoda neconventionala. Sunt niste precedente demne de luat în seama. Am încredere mare în magistratii din România si sunt convins ca demersul nostru va duce la stoparea actiunilor de explorare’, a declarat, miercuri, avocatul Valentin Achimoiu.

Acesta a precizat ca solutia ordonantei presedintiale ar trebui sa fie data în maximum doua — trei saptamâni.’Daca solutia ordonantei va fi favorabila, Chevron ar urma sa stea cu sonda deja amplasata în perimetrul din Silistea comuna Pungesti fara sa o poata utiliza pâna la solutionarea dosarului de fond, care va dura mult mai mult’, a mai spus Achimoiu.

Potrivit oficialilor Chevron Romania, explorarea gazelor de sist în comuna Pungesti va începe în aproximativ trei saptamâni. Comuna Pungesti este în continuare declarata ‘zona speciala de siguranta publica’ în urma unei decizii din luna decembrie a anului trecut. Cetatenii din zona au declarat în repetate rânduri ca le sunt încalcate o serie de drepturi fundamentale, printre care dreptul la libera circulatie si dreptul de proprietate.(AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Fratila), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie