Masuri suplimentare pe care Romania trebuie sa le ia pentru reducerea diferentelor intre barbati si femei

 

In 2013, Comisia Europeana a continuat sa ia masuri pentru a imbunatati egalitatea intre femei si barbati, inclusiv pentru a elimina diferentele intre barbati si femei in domeniul ocuparii fortei de munca, diferentele in ceea ce priveste Discriminarea femeilorremuneratiile si pensiile, pentru a combate violenta si pentru a promova egalitatea in procesul de luare a deciziilor. Aceste eforturi dau rezultate: s-au realizat progrese concrete in domeniul abordarii diferentelor de remunerare intre femei si barbati, – in special printr-o initiativa a Comisiei de a imbunatati transparenta in materie de remunerare (IP/14/222) – sau prin cresterea numarului de femei in consiliile de administratie ale intreprinderilor (a se vedea anexa). Acestea sunt principalele concluzii ale raportului anual al Comisiei privind egalitatea intre femei si barbati publicat astazi impreuna cu raportul anual privind drepturile fundamentale (a se vedea IP/14/422). Totusi, raman inca probleme: in ritmul actual al progreselor, va fi nevoie de aproximativ 30 ani pentru a atinge obiectivul UE de incadrare in munca a femeilor in proportie de 75 %, de 70 ani pentru ca egalitatea de remunerare sa devina realitate si de 20 ani pentru realizarea paritatii in parlamentele nationale (cel putin 40 % din fiecare sex).

„Europa a promovat egalitatea intre femei si barbati incepand cu 1957 – aceasta face parte din «ADN-ul» Uniunii Europene. Iar criza economica nu ne-a modificat ADN-ul”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. Pentru noi europenii, egalitatea intre femei si barbati nu este o optiune, nu este un lux, ci este un imperativ. Putem fi mandri de ceea ce a realizat Europa in ultimii ani. Egalitatea intre femei si barbati nu este un vis indepartat, ci reprezinta din ce in ce mai mult o realitate europeana. Sunt convinsa ca impreuna putem reduce decalajele ramase in materie de remunerare si de ocupare a fortei de munca si in procesul de luare a deciziilor.”

In ce priveste tara noastra, “Conform raportului anual privind egalitatea intre femei si barbati, in Romania sunt necesare eforturi si masuri suplimentare pentru a imbunatati situatia in domeniu, inclusiv in sensul eliminarii diferentelor in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si pensiile, combaterea violentei, precum si promovarea egalitatii in procesul de luare a deciziilor“, se arata intr-un comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX de catre Comisia Europeana.

Raportul anual privind egalitatea intre femei si barbati arata ca decalajele dintre cele doua sexe s-au redus in mod semnificativ in ultimii ani, insa ca progresele realizate sunt inegale intre statele membre si ca exista in continuare discrepante in diferite domenii – in detrimentul economiei Europei.

Actiunea UE accelereaza progresele catre egalitatea intre femei si barbati

Cresterea ratei de ocupare a fortei de munca in randul femeilor: rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor in UE a crescut de la 58 % in 2002 la 63 %. Finantarea UE a contribuit la aceasta crestere: in perioada de finantare 2007-2013, aproximativ 3,2 miliarde EUR din fondurile structurale au fost alocate pentru finantarea centrelor de ingrijire a copiilor si promovarea participarii femeilor pe piata fortei de munca, actiuni care au avut un puternic efect de parghie.

Reducerea decalajului in materie de remunerare, care stagneaza inca la 16,4 % la nivel european: Comisia Europeana si-a intensificat eforturile prin sensibilizarea cu privire la disparitatile existente in materie de remunerare intre femei si barbati, prin instituirea unei Zile europene a egalitatii salariale (IP/14/190) si prin monitorizarea aplicarii legislatiei privind egalitatea de tratament intre femei si barbati (IP/13/1227). In martie 2014, Comisia a pledat, de asemenea, cu fermitate in favoarea realizarii de progrese suplimentare, recomandand statelor membre sa imbunatateasca transparenta remunerarii pentru a elimina astfel diferentele de remunerare (IP/14/222).

Cresterea numarului de femei prezente in consiliile de administratie ale intreprinderilor: propunerea de directiva a Comisiei, care vizeaza atingerea unui procent de 40 % dintre membrii apartinand sexului insuficient reprezentat printre administratorii neexecutivi din cadrul consiliilor de administratie pana in 2020 a inregistrat progrese semnificative in procesul legislativ si s-a bucurat de un sprijin puternic din partea Parlamentului European in noiembrie 2013 (IP/13/1118). Prin urmare, s-a inregistrat o crestere continua a numarului de femei membre ale consiliilor de administratie din momentul in care Comisia a anuntat, in octombrie 2010, posibilitatea adoptarii unor masuri legislative: de la 11 % in 2010 la 17,8 % in 2014; ritmul progreselor a fost de patru ori mai rapid decat cel inregistrat intre 2003 si 2010.

In 2013, UE a intreprins actiuni de protejare a femeilor si a fetelor impotriva violentei pe criterii de sex, prin legislatie, masuri practice privind drepturile victimelor si un pachet cuprinzator de politici impotriva mutilarii genitale a femeilor (IP/13/1153). De asemenea, UE a cofinantat 14 campanii guvernamentale nationale impotriva violentei pe criterii de sex (cu 3,7 milioane EUR), precum si proiecte desfasurate de organizatii neguvernamentale (cu 11,4 milioane EUR).

Infrastructuri pentru ingrijirea copiilor: Incepand cu anul 2007, procentul de copii aflati in ingrijire in cadrul unor infrastructuri formale de ingrijire a copiilor a crescut in mod semnificativ (de la 26 % in 2007 la 30 % in 2011 pentru copiii sub trei ani, si de la 81 % la 86 % pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei ani si varsta de scolarizare obligatorie (IP/13/495). Comisia a adoptat in 2013 un raport cuprinzator referitor la realizarea „Obiectivelor de la Barcelona” privind asigurarea serviciilor de ingrijire a copiilor. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie