Norma ASF nr.4/2014 privind implementarea Ghidului ESMA cu privire la politicile si practicile de remunerare

 

In Monitorul Oficial nr. 268 din 11 aprilie 2014 a fost publicata Norma nr. 4/2014 a Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru implementarea Ghidului ESMA cu privire la politicile si practicile de remunerare.

asf logo1In cadrul Ghidului cu privire la politicile si practicile de remunerare (Directiva privind pietele instrumentelor financiare, MiFID) se arata:

Domeniu de aplicare

Prezentul ghid se aplica:

  • firmelor de investitii [astfel cum sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. (1) din Directiva privind pietele instrumentelor financiare („MiFID“)], inclusiv institutiilor de credit atunci cand furnizeaza servicii de investitii, societatilor de administrare a OPCVM-urilor (organisme de plasament colectiv in valori mobiliare) si administratorilor externi ai fondurilor de investitii alternative (AFIA) atunci cand acestia furnizeaza servicii de investitii de tipul administrarii portofoliilor individuale sau servicii conexe [in sensul art. 6 alin. (3) lit. (a) si (b) din Directiva OPCVM si al art. 6 alin. (4) lit. (a) si (b) din Directiva AFIA]; si
  • autoritatilor competente.

Prezentul ghid se aplica in legatura cu furnizarea serviciilor de investitii enumerate in sectiunea A din anexa I la Directiva MiFID si a serviciilor conexe enumerate in sectiunea B a aceleiasi anexe.

Prezentul ghid abordeaza situatiile in care serviciile sunt furnizate clientilor de retail si ar trebui, de asemenea, sa se aplice, in masura in care prezinta relevanta, atunci cand serviciile sunt furnizate clientilor profesionali.

Prezentul ghid se aplica dupa 60 de zile calendaristice de la data cerintei de raportare.

Scopul prezentului ghid este de a asigura punerea in aplicare, in mod unitar si imbunatatit, a cerintelor existente ale MiFID privind conflictele de interese si normele de conduita in domeniul remunerarii. Pe de o parte, politicile si practicile de remunerare ar trebui sa asigure conformitatea cu cerintele privind conflictele de interese, prevazute la art. 13 alin. (3) si (18) din MiFID, iar, pe de alta parte, ar trebui sa asigure si conformitatea cu normele de conduita prevazute la art. 19 din MiFID.

ESMA se asteapta ca prezentul ghid sa promoveze o mai buna convergenta in interpretarea si in abordarea sub aspectul supravegherii a cerintelor MiFID privind conflictele de interese si normele de conduita in domeniul remunerarii, prin evidentierea mai multor aspecte importante si, astfel, prin sporirea valorii standardelor existente. Asigurand, prin contributia sa, ca firmele respecta standardele de reglementare, ESMA anticipeaza o consolidare corespunzatoare a protectiei investitorilor.

Obligatii de conformitate si de raportare

Statutul ghidului

Prezentul document contine orientari publicate in temeiul art. 16 din Regulamentul ESMA. In conformitate cu art. 16 alin. (3) din Regulamentul ESMA, autoritatile competente si participantii pe pietele financiare trebuie sa depuna toate eforturile pentru a respecta ghidul.

Autoritatile competente carora li se aplica ghidul trebuie sa se conformeze, integrandu-l in practicile lor de supraveghere, inclusiv atunci cand anumite orientari se adreseaza in primul rand participantilor pe pietele financiare.

Cerinte de raportare

Autoritatile competente carora li se aplica ghidul trebuie sa notifice ESMA daca respecta sau intentioneaza sa respecte ghidul, precizand motivele nerespectarii in cazul in care nu se conformeaza ori nu intentioneaza sa se conformeze, in termen de doua luni de la data publicarii versiunilor traduse de ESMA la MiFID_remuneration606@esma.europa.eu. In lipsa unui raspuns in acest sens pana la expirarea termenului mentionat, autoritatile competente vor fi considerate neconforme. Un model de notificare este disponibil pe site-ul ESMA.

Participantii pe pietele financiare nu sunt obligati sa raporteze daca respecta sau nu prezentul ghid. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie