Indemnizatia de neconcurenta. Obligatii de plata ale angajatorului

 

Dupa cum bine stim, Codul Muncii permite ca între angajator si angajat, la încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, sa se poata negocia si cuprinde în contract o clauza de neconcurenta.

angajatPrin aceasta salariatul este obligat ca dupa încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Pentru a nu fi lovita de nulitate în practica, Codul Muncii (art. 21) stabileste în ce conditii clauza de neconcurenta îsi poate produce efectele. Astfel, în contractul individual de munca se vor mentiona în mod concret urmatoarele aspecte:

– activitatile ce sunt interzise salariatului la data încetarii contractului;
– cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare;
– perioada pentru care îsi produce efectele clauza de neconcurenta;
– tertii în favoarea carora se interzice prestarea activitatii;
– aria geografica unde salariatul poate fi în reala competitie cu angajatorul.

Daca este doar precizarea ca între parti a intervenit o clauza de neconcurenta, fara detaliile mai sus mentionate, aceasta este lovita de nulitate si angajatorul nu poate pretinde ulterior daune conform carora i-a fost prejudiciata imaginea, activitatea în sine, know-how-ul transmis fostului angajat etc.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie