Alina Gorghiu, despre locurile de munca si schimbarile pe care criza economica le-a produs pe piata muncii, la sesiunea APCE
Alina Gorghiu a postat pe blogul personal interventia avuta la sesiunea APCE, o interventie din partea grupului ALDE, liberalii europeni, pe un raport care se cheama Decent work for all. ALDE a desemnat-o pe Alina Gorghiu sa vorbeasca in numele grupului despre un subiect sensibil – locurile de munca si schimbarile pe care criza economica le-a produs pe piata muncii, dar si in perceptia angajatilor. Liberalii europeni considera ca solutiile trebuie sa vina dintr-un efort comun – politici in domeniu la nivel national si la nivel de Uniune, dar mai ales semnale politice clare de sustinere a crearii de noi locuri de munca.
Prezentam mai jos intregul discurs:
„Vin în fata dumneavoastra în calitate de reprezentant ALDE, însa voi începe prezentul discurs prin a face referire la un proverb românesc care are legatura cu prezenta dezbatere: Meseria este bratara de aur. (Labour is a golden bracelet).
Criza economica a adus în prim plan grija zilei de mâine, lasând pe plan secund respectarea drepturilor si libertatilor angajatilor de catre angajator. Am ajuns în puncul în care nici macar indivizii nu mai pun pret pe aceste lucruri.
Daca în trecut individul îsi alegea locul de munca luând în calcul cât de aproape este de casa, cât de banos este si ce beneficii sociale are, astazi el se multumeste cu a avea un loc de munca si atât. În acest sens, trebuie avut în vedere ca munca nu este o simpla variabila a vietii. Din fericire pentru unii, dar si din pacate pentru altii, ea este însasi viata pentru nu numar foarte mare de angajati. Dovada este cazul celor 60 de angajati ai unei companii de comunicatii care au ales sa îsi sfârseasca viata ca urmare a concedierii lor sau a presiunii expercitate de catre conducere, caz de ar trebui sa reprezinte un semnal serios de alarma pentru drepturile si libertatile indivizilor.
Labor should be decent and accessible for all!
În aceasta directie, noi, reprezentantii grupului ALDE, sustinem instrumentele care vin în ajutorul angajatului si al dezvoltarii noilor canale de comunicare pentru sesizarea abuzurilor în domeniul muncii si pentru asigurarea protectiei angajatilor. În acelasi timp, sublinem importanta coordonarii si colaborarii între autoritatile competente în reglementarea legilatiei muncii si mizam pe buna intentie a fiecarui individ care face parte din aceste structuri de a-si face corect treaba si de a respecta drepturile si libertatile angajatilor.
Tarile europene trebuie sa exercite presiune externa având în vedere deschiderea sistemului comercial la nivel global care încurajeaza mobilitatea si competitia. Astfel, nevoia principala a cetatenilor este crearea de noi locuri de munca, care sa respecte normele si legislatie în vigoare si care sa fie mai bine platite. Realitatea de astazi ne arata, însa, ca exista 1,1 miliarde de oameni care traiesc în saracie. Dintre acestia 200 de milioane sunt someri. În Europa, jumatate dintre familiile sarace traiesc cu un singur salariu.
Revenind la textul raportului, domnul Raportor DESEYN considera ca munca în conditii decente presupune un efort global de identificare a solutiilor. Noi, europenii liberali, mergem mai departe si propunem ca la baza strategiilor sa se afle solutii concepute atât la nivel global, cât si la nivel national care sa abordeze specificul fiecarei probleme ce necesita atentie. Spre exemplu, intreprinderile mici ?i mijlocii ar trebui sa primeasca semnale politice clare de la Guvernele nationale privind favorizarea crearii de locuri de munca, sustinerea mai puternica a eticii în cadrul firmelor ?i investitii in indivizi.
Asistam la o criza a sistemului de munca care afecteaza întreg spatiul economic, în special grupurile vulnerabile. Aici amintesc situatia migrantilor care platesc cu peste 30% mai multe taxe decât ponderea ajutoarelor sociale acordate de catre stat acestora si care contribuie întotdeauna la dezvoltarea sectoarelor care presupun o munca grea, slab platita, instabila si chiar periculoasa: muncitori sezonieri în agricultura, industria hoteliera, constructii, servicii de îngrijire a caselor, sistemul de sanatate si industria tehnologica.
Una dintre problemele cu care se confrunta Europa în prezent este munca informala si munca fortata. Aceste doua tipuri de infractiuni au cea mai mare incidenta în rândul migrantilor si al copiilor cu vârsta sub 15 ani, fiind considerate singura pârghie de subzistenta. Nu are sens sa enumar cifrele, dar trebuie sa spun ca sunt înfioratoare.
Iar în acest context trebuie sa salut eforturile Organizatiei Internationale a Muncii, pentru lupta impotriva muncii infantile. 250 de milioane de copii, fortati de saracie, sunt trimisi sa presteze servicii, deseori periculoase, fiind privati de dreptul la educatie si fiind victime sigure ale traficului uman. În actualul context, munca infantila este în continuare in crestere în Europa. ?i aici îsi au rolul acele solu?ii globale, na?ionale, individuale pentru a trece în istorie aceste statistici.
Asa cum domnul raportor DESEYN, caruia îi multumim înca odata pentru acest complet si complex raport, evidentiaza în concluzie: Decent work is not a utopia of policy maker.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!