Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala ar putea fi modificate

 

Noile reglementari penale, care se aplica de la 1 februarie, ar putea fi modificate, scrie Hotnews. Mai exact, exista mai multe initiative formulate de autoritati prin care Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala ar putea fi schimbate.

Noile coduriConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Comisiei Juridice din Senat, pe 8 aprilie, aproximativ 50 de amendamente la noul Cod penal si noul Cod de procedura penala, acte normative care au intrat in vigoare la 1 februarie 2014, scrie HotNews.ro, care citeaza surse parlamentare.

Mai exact, Plenul CSM a decis, in sedinta din 3 aprilie, ca este necesar ca propunerile si observatiile facute de Directia legislatie din CSM pentru completarea legislatiei de modificare a Noilor Coduri penale sa fie sustinute ca propuneri de amendamente la un proiect de lege aflat in dezbatere la Comisia juridica din Senat.

De astfel, la Comisia Juridica din Senat exista un proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si Codului de procedura penala, care a fost initiat de Guvern. In sedinta din 8 aprilie, Comisia din Senat a amanat cu 3 saptamani formularea unui raport fata de acest proiect. Proiectul initiat de Guvern il puteti consulta AICI.

In aceste conditii, potrivit Hotnews, amendamentele CSM-ului ar urma sa fie votate si dezbatute, in termen de 30 de zile, respectiv pana la inceputul lunii mai, la Senat, care este prima camera sesizata.

Proiectul de modificare a Noilor Coduri penale, rezultat in urma dezbaterii din Senat urmeaza sa fie transmise apoi Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Atentie! Noul Cod de procedura penala a fost modificat deja, la doar o saptamana de la intrarea in vigoare, respectiv in data de 7 februarie, prin OUG nr. 3/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98.

Care sunt cele mai importante modificari introduse de Noile Coduri penale?

Printre cele mai importante schimbari din noua legislatie in materie penala se numara sistemul de pedepse, modul de desfasurare a unui proces, dar si introducerea unor noi institutii.  De exemplu, sistemul de probatiune a fost reconfigurat incepand cu 1 februarie 2014.

Totodata, firmele sunt mai drastic sanctionate de la inceputul lunii februarie, dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri penale. Mai exact, noul Cod penal a introdus noi infractiuni pentru care persoanele juridice pot fi sanctionate. In plus, valoarea amenzii pe care o platesc firmele a crescut.

De asemenea, Noul Cod penal a introdus si a clarificat anumite infractiuni economice, care vizeaza faptele comise de reprezentantii unor firme sau cele savarsite impotriva unor societati. In acest mod, noua legislatie reglementeaza cateva situatii des intalnite in practica si pentru care nu existau niciun fel de prevederi. Printre altele, Codul penal aplicabil de la 1 februarie ii pedepseste cu inchisoare sau amenda pe cei care folosesc un bun incredintat in alte scopuri decat cel pentru care l-au primit.

In plus, Noul Cod penal a introdus pedepse mai mici pentru soferii care incalca regulile de circulatie. Acestia nu vor mai fi pedepsiti la fel de aspru, unele pedepse cu inchisoarea fiind reduse sau chiar inlocuite cu amenda penala. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie