Primariile vor taia din fondurile pentru investitii ca sa puna in practica prevederile legii privind vanzarea terenurilor

 

Autoritatile locale nu au bani ca sa puna în aplicare prevederile legii privind vânzarea terenurilor, astfel ca vor taia din fondurile pentru investitii.

Teren de vanzareRomânia, ca stat membru al Uniunii Europene, a trebuit sa liberalizeze piata funciara de la 1 ianuarie 2014. Dupa un îndelungat periplu pe la institutiile statului, legea în baza careia vor putea fi vândute terenurile agricole a intrat în vigoare pe 12 aprilie, iar saptamâna aceasta urmeaza sa fie aprobate normele metodologice de aplicare.

Multa birocratie, bani putini

Numai ca prevederile din proiectul de ordin privind aceste norme, publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii (MADR), le dau fiori reci primarilor. Conform proiectului, primariile vor avea mult mai multe sarcini de îndeplinit, fata de cele prevazute prin vechea lege, dar nu au destule fonduri sa plateasca un om care sa se ocupe de întreaga tevatura.

Cei mai încercati vor fi primarii din comunele de la granita. Acestia trebuie sa îndeplineasca o serie de proceduri suplimentare fata de cei din inima tarii, întrucât vânzarea trebuie avizata si de Ministerul Apararii. „Nu avem bani prevazuti în buget si va trebui sa improvizam ca sa ne descurcam. Vom avea nevoie de un om care sa se ocupe numai de aceasta chestiune”, ne-a declarat primarul Vasile Checiu, din comuna Chirnogi, judetul Calarasi, care are în partea de sud, ca hotar, Dunarea.

Adio, investitii!

Pe lânga salariu, va fi nevoie si de bani pentru deplasari ca sa depuna dosarele la structura care va fi creata în cadrul MADR pentru gestionarea vânzarilor dar si pentru un program informatic, care sa permita pastrarea unei evidente a tranzactiilor în format electronic, asa cum cere legea. „Ne ducem la circa 1.400 de lei lunar numai pentru angajat. Ca sa facem rost de bani, o sa taiem de la investitii. Aveam în plan o gradinita, refacerea acoperisului de la dispensar si de la scoala”, spune Vasile Checiu.

Preluare de sarcini

Pentru alti primari, cea mai mare problema este ca posturile au fost blocate. „Legea ne obliga sa respectam organigrama, asa ca nu putem face angajari, desi avem fonduri si ne-ar mai trebui sase oameni, cu tot cu cel care sa se ocupe de vânzarea pamântului”, arata primarul comunei bacauane Hemeiusi, Constantin Mihaila.

Asadar, singura solutie pe care o vad primarii este de a pune sarcinile prevazute de legea vânzarii terenu rilor agri cole în spinarea unora dintre angajati, fapt care risca sa îngreuneze si mai mult vânzarea. „Tot ce putem face este sa modificam fisa postului agentului agricol ca sa preia si aceste responsabilitati”, arata Corneliu Oancea, primarul comunei vasluiene Lunca Banului.

Cum se deruleaza procedura

În termen de o zi lucratoare de la data înregistrarii cererii de vânzare, primaria are obligatia sa o afiseze timp de 30 de zile la sediul sau. Institutia trebuie sa transmita structurii din cadrul MADR un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv coproprietari, arendasi si vecini, precum si copiile cererii de afisare, ale ofertei de vânzare si ale documentelor doveditoare. Deci, va fi nevoie de bani si pentru copii xerox si îndosariere.

Totodata, functionarii din primarii vor trebui sa faca lista preemptorilor, fapt care le va da batai de cap, deoarece majoritatea terenurilor agri cole nu sunt intabulate. În plus, pentru multe dintre ele au fost emise titluri de proprietate pentru mai multi proprietari.

Ce acte sunt necesare pentru vânzare

În vederea înstrainarii terenului, vânzatorul depune la primarie cererea privind afisarea ofertei de vânzare, însotita de aceasta si de o copie a BI/CI/pasaportului vânzatorului persoana fizica, o copie legalizata sau certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei, a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vânzare, extras de carte funciara, declaratie pe propria raspundere, facuta în forma autentica de notarul public sau în forma atestata de avocat, din care sa rezulte calitatea de proprietar al terenului si conformitatea cu originalul a documentelor care însotesc oferta de vânzare.

Totodata, vânzatorul declara pe propria raspundere ca a respectat prevederile din lege referitoare la terenurile agricole situate în extravilan pe care sunt situate situri arheologice clasate. Din dosar nu trebuie sa lipseasca nici certificatul de atestare fiscala emis de catre primarie. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie