Mihai Razvan Ungureanu: Privatizarea Oltchim trebuia facuta conform moemorandumului încheiat cu FMI si CE

 

Mihai Razvan Ungureanu, fost director al SIE si fost prim-ministru, a declarat, sâmbata, ca Oltchim este o problema de siguranta nationala, el precizând ca privatizarea acestui combinat trebuia facuta cu un investitor strategic, conform memorandumului încheiat cu FMI si CE.

„Guvernul pe care l-am condus a dus în continuare, în calendarul stabilit, procesul de privatizare al Oltchim. Pâna pe 17 aprilie au fost stabilite ofertele neangajante, urmând ca în luna mai – în mai însa Guvernul nu mai exista – sa existe deja ofertele angajate pentru privatizarea Oltchim”, a spus Ungureanu.

El a precizat ca situatia de la Oltchim era bine cunoscuta dinainte de toata lumea.

„Singura solutie era privatizarea, facuta însa conform moemorandumului încheiat cu FMI si CE, cu un investitor strategic, nu într-o procedura de privatizare care lasa loc dubiului si suspiciunilor, asa cum ne gasim în acest moment”, a spus Ungureanu.

El a aratat ca procesul de privatizare – conform proiectulul pe care CE l-a aprobat în februarie 2012 si studiului facut de o mare firma de audit si închis în decembrie 2011 – mentiona foarte clar ca privatizarea nu se poate face decât cu preluarea tuturor creantelor si a datoriilor, inclusiv cu transferarea creantelor în actiuni.

Ungureanu a spus ca Oltchim este o problema de siguranta nationala.

„Este o problema de siguranta nationala, evident, pentru ca este vorba de o industrie cu caracter specific, pe de o parte, pe de alta parte de soarta Oltchim depinde viata celor din zona, legati economic de succesul Oltchim, în cazul în care exista”, a spus Ungureanu.

El a aratat ca Oltchim reprezinta un activ al statului român care are o valoare serioasa, apreciabila si al carui obiect de activitate economic reprezinta pentru România o chestiune care trebuie tratata cu toata atentia, cu atât mai mult cu cât Oltchim ofera României un statut aparte, întrucât nu mai exista un astfel de combinat în sud-estul Europei.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie