Accace: Tratamentele contabile specifice activitatilor din agricultura nu sunt reflectate in reglementarile romanesti

 

La nivelul Uniunii Europene exista reglementari pentru tratamentele contabile specifice activitatilor din agricultura, care însa nu sunt reflectate în mod direct în reglementarile românesti, potrivit Accace. Printre cei mai afectati de aceste neconcordante sunt agricultorii mici si mijlocii, însa situatia este similara si în celelalte tari din regiune.

Bilant contabilÎn ceea ce priveste gradul de fiscalitate în domeniul agribusiness din România, principalele probleme sunt reprezentate de ambiguitatea legislatiei fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului si dificultatea încadrarii unor situatii atipice în tiparele fixe prevazute de Codul Fiscal.

„Din punct de vedere al legislatiei fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. În ceea ce priveste taxarea companiilor ce activeaza în sectorul agribusiness, apar interpretari legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscala a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Stefan, Business Development Manager Accace în România. Din punct de vedere contabil, neexistând reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o ferma, în analizarea impactului unei tranzactii se creeaza o serie de interpretari, cum ar fi, de exemplu, încadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie în contul de active fixe, fie în contul de stocuri.

Chiar si în cazul unei companii de externalizare, cele mai des întâlnite dificultati în ceea ce priveste serviciile de contabilitate pentru domeniul agribusiness sunt reprezentate de lipsa reglementarilor specifice, preluarea si centralizarea datelor contabile despre tranzactiile desfasurate, dar si lipsa unor sisteme informatice adaptate specificului industriei.

Externalizarea serviciilor de contabilitate

Cei mai afectati de aceste neconcordante între practicile contabile europene si reglementarile din România sunt agricultorii mici si mijlocii, acestia fiind predispusi catre reclasificarea anumitor tranzactii, cu potentiale consecinte în plata de penalitati sau taxe suplimentare. Pe acest fond, reprezentantii Accace estimeaza ca tot mai multe companii din domeniul agribusiness îsi vor externaliza serviciile de contabilitate, pentru a clarifica tratamentele contabile si fiscale corecte si a evita posibilele consecinte negative de natura legala.

„Exista o serie de beneficii în acest sens. Pe lânga accesul la expertiza, companiile mici si mijlocii din agribusiness care aleg sa externalizeze aceste servicii beneficiaza si de sisteme informatice integrate, care pot furniza informatiile necesare în procesul decizional”, a mai precizat Laura Stefan.
Pe plan local, în special companiile care activeaza în domeniul agribusiness si care au investitori straini apeleaza cu precadere la consultanti pentru serviciile de contabilitate, salarizare sau fiscalitate. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie