Numarul celor care lucreaza in regim temporar a crescut in mod constant

 

Piata de munca temporara a urmat un curs invers crizei economice, numarul celor care lucreaza în regim temporar crescând constant, potrivit estimarilor ARAMT – asociatia profesionala care reprezinta industria agentilor de munca temporara din România.

contractExista un nou fenomen creat pe piata muncii de catre generatiile tinere, cei care au vârsta pâna în 26 de ani si care au cereri de schimbare de job extrem de rapide. Putem spune ca tinerii nostri sunt educati, destepti, învata foarte repede si de aceea îsi doresc sa treaca la un alt nivel, dupa ce au ocupat un post de entry level.

În România, peste 52.700 de persoane au fost angajate în regim de munca temporara în 2013, cifra fiind aproape identica cu aceea din anul precedent (52.214 angajati temporar) si reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau 29.926 de angajati temporar. Membrii ARAMT, care deruleaza circa 70% din activitatile de munca temporara din România, au înregistrat în 2013 o cifra de afaceri de peste 216 de milioane de euroeuro, cu peste 20% fata de anul precedent, fapt care, raportat la numarul ramas constant al angajatilor temporari, demonstreaza eforturile noastre sustinute de a asigura un nivel salarial performant angajatilor nostri si egalitate de tratament în raport cu angajatii permanenti – chiar în conditiile în care cadrul legislativ din România nu specifica înca acest lucru în mod expres.  Serviciile private de ocupare raspund cel mai rapid la cresterea PIB-ului, contribuind la redresarea economica, lucru benefic mai ales în traversarea perioadelor de criza. Printre avantajele muncii temporare se numara cresterea nivelului de ocupare, în special în rândul persoanelor apartinând grupurilor vulnerabile, si stimularea mobilitatii fortei de munca, precum si facilitarea tranzitiilor de succes de la educatie la piata muncii.

Provocari

Principalele provocari cu care industria noastra se confrunta sunt: conditiile legislative restrictive; confuzia dintre munca pe perioada determinata si munca temporara; circuitul birocratic excesiv, când este vorba de mobilitatea fortei de munca pe teritoriul UE; noile initiative de modificare a legislatiei muncii temporare care pot reduce semnificativ acest sector de activitate; gradul scazut de utilizare a muncii temporare de catre antreprenorii români. O problema importanta este legislatia din România: chiar în aceste zile se discuta în Senat o initiativa legislativa care, din pacate, prin restrictiile impuse, poate provoca dezechilibre majore pe piata muncii. Proiectul legislativ ar putea trimite în somaj sau în zona neagra a economiei mare parte dintre cei 60.000 de angajati temporari din România. Impactul economic negativ va fi resimtit direct si în sfera impozitelor si taxelor atrase fara întârzieri la bugetul de stat. Prin reducerea drastica a activitatii din domeniu, ca urmare a acestor modificari legislative, statul ar putea pierde anual 150-180 milioane euroeuro.

Solutia cred ca este implementarea unei culturi a dialogului între toti partenerii implicati – autoritati, mediul de afaceri, asociatii profesionale, patronate, sindicate, mediul academic – cu ajutorul careia sa putem sprijini realizarea unor politici eficiente în domeniul pietei muncii, a unor contracte flexibile si fiabile, precum si a unor sisteme adecvate de securitate sociala, de formare a angajatilor pentru a creste gradul de adaptabilitate al acestora la noile cerinte ale pietei. Vrem sa contribuim la asigurarea unei tranzitii rapide de la scoala la viata activa. Sorina Donisa, presedinte ARAMT, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie