Medierea poate construi o societate mai putin conflictuala
Astazi este greu de imaginat un brand care sa ignore importanta comunicarii. Trebuie sa avem însa în vedere faptul ca aceasta joaca, în acelasi timp, un rol esential pentru comunitate si pentru individ. În acest sens, merita o atentie sporita si avantajele pe care le poate aduce medierea, dincolo de rolul ei direct în rezolvarea conflictelor, prin practica si spiritul ei, pentru a construi o societate mai putin conflictuala si pentru a contribui la mai buna întelegere si cunoastere reciproca a diferitelor comunitati.
Ne putem întelege mai bine doar daca ne cunoastem si comunicam mai bine unii cu altii, indiferent de etnie sau de diferite convingeri de grup, politice sau de alta natura. Progresul nu poate fi asigurat niciodata de izolare, de necunoastere si de escaladarea conflictelor. Dimpotriva, cunoscându-ne mai bine specificul, convingerile si feluritele noastre particularitati, vom putea contribui la o dezvoltare comuna mai rapida, non-conflictuala si armonioasa.
În acest sens, am apreciat mereu contributia Redactiei pentru Minoritati a postului national de televiziune, redactie coordonata de domnul Catalin Sava, si în particular a emisiunii Opre Roma, în traducere Ora romilor, realizata de doamna Carmen State, în cadrul postului TVR 1. Este si motivul pentru care am colaborat convinsa fiind ca orice efort de comunicare pe aceasta directie reprezinta un plus pentru noi toti.
Initiativa de care ma bucur cel mai mult consta în invitarea pentru un ciclu de emisiuni a domnului Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere. Si aceasta pentru ca sunt convinsa ca medierea, considerata pe buna dreptate de catre Consiliul de Mediere drept un adevarat bun national, reprezinta mult mai mult decât avantajele majore pe care le aduce în rezolvarea unui conflict, confidentialitate, celeritate, costuri mult mai mici si, în primul rând, faptul ca solutia, fiind gasita chiar de catre partile aflate în conflict, duce cu adevarat la stingerea conflictului si la readucerea partilor în cadrul unor relatii normale. Sunt convinsa ca medierea este în masura sa aduca un nou spirit, o noua abordare în cadrul relatiilor interpersonale si de grup, putând conduce la o alta raportare a fiecaruia dintre noi fata de multiplele divergente, diferente de opinii si de interese ce apar în mod firesc si inevitabil, atât în relatiile interpersonale, cât si în cele de grup. Iar aceste divergente sunt cu atât mai periculoase atunci când apar în zone sensibile, între persoane sau grupuri cu traditii, principii si convingeri diferite. Tocmai acestea sunt zonele în care conflictele pot îmbraca formele cele mai periculoase. Dar, în acelasi timp, nu mai putin periculoasa este dezvoltarea unei atitudini de respingere, de culpabilizare si neacceptare a celuilalt.
De aceea cred ca este atât de util sa ajungem sa ne cunoastem si sa ne întelegem mai bine unii pe altii, sa descoperim traditiile si particularitatile culturale ale celui de lânga noi. Si trebuie sa ne referim si la aspectele culturale generale, inclusiv la o anumita sensibilitate specifica, dar si la o serie de aspecte, sa le numim mult mai tehnice, cum ar fi cele legate de relatiile de cuplu, de divort, de mosteniri, legate de dreptul de proprietate etc. Cunoscând aceste lucruri, dobândim o alta întelegere si o sansa în plus de a depasi diversele stari conflictuale cu care ne putem confrunta. A ne cunoaste reciproc cât mai bine cred ca reprezinta un pas esential pentru a reusi sa construim o societate toleranta, mai putin conflictuala, dar sunt convinsa, în acelasi timp, ca îmbinarea acestui efort de cunoastere cu urmarirea în mod aplicat a modului în care principiile si tehnicile de mediere pot contribui la stingerea acestor conflicte ne permite sa realizam cu mult mai mult. Cred ca astfel putem sa învatam sa cautam în permanenta nu sa ne impunem un punct de vedere, ci sa încercam sa-l întelegem si pe celalalt. Si astfel sa cautam împreuna compromisul satisfacator. Este, asadar, o problema de educare prin comunicare. O problema de deprindere a unui alt spirit de abordare a conflictului, a diferentei de opinii si de interese, care promoveaza întelegerea si armonizarea pozitiei partilor si nu exacerbarea diferentelor si escaladarea conflictului. Aceasta abordare diferita ne ajuta în acelasi timp sa ne raportam la diferentele specifice culturale, de traditii, convingeri sau pareri, nu prin respingere de pe o presupusa superioritate a propriei pozitii, nici din perspectiva unei acceptari neconditionate, ci în cautarea unei rezonabile acomodari, a cautarii unei cai reciproc acceptabile de armonizare. Este o constructie, este cautarea unui drum comun.
În fata acestei provocari, primul lucru la care ma gândesc este, fara îndoiala, acel atât de profund concept jaspersian de confruntare animata de iubire. Caci, în alti termeni, problema revine si la acest fapt atât de important – ne respectam si ne iubim sau, dimpotriva, ne urâm si ne desconsideram reciproc. De la ostilitate la armonie si întelegere este un drum lung si greu, dar care cred ca este necesar de parcurs. Pentru mine a fost si este o provocare pe care o resimt de mult, generata atât de nenumaratele conflicte interetnice, unele chiar deosebit de grave, cu care ne-am confruntat de-a lungul anilor, cât si de nu mai putin periculoasele judecati apriori, atât din spatiul românesc, cât si din cel european. Exista un pericol al radicalizarii ce pândeste cele mai diferite probleme si opinii. Sunt convinsa ca orice efort pe calea cunoasterii si acceptarii reciproce, pe calea depasirii conflictelor prin gasirea în comun a solutiilor reciproc acceptabile, este bine-venit. Si sunt bucuroasa de modul în care este primita aceasta initiativa de îmbinare a întelegerii diferentelor de traditii si a aplicarii principiilor si tehnicilor medierii cu care emisiunea Opre Roma vine în întâmpinarea publicului cu atât de apreciata participare a domnului Dorin Badulescu, un adevarat cunoscator si practician al medierii. Cecilia Caragea, fondator Arena Communications, Brander si Dacic Cool, businesswoman.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!