Romanii accepta sa fie cobai din cauza saraciei si a disperarii

 

Saracia si disperarea transforma mii de români în cobai. Oamenii îsi pun viata în pericol si sunt de acord sa fie testate pe ei medicamente noi cu efecte secundare necunoscute. România este preferata companiilor farmaceutice, care fac anual 300 de experimente, pentru ca subiectii accepta bani putini si îsi asuma riscurile imediat. Profitul firmelor de cercetare nu e deloc mic. Este o piata care le aduce aproape 200 de milioane de euro anual.

medicamentSute de români accepta sa devina subiect de experiment pentru industria farmaceutica. Studiile clinice sunt mai ieftine decât în Occident, spun specialistii. Iar pentru voluntari, experimentele au devenit singura sansa de a avea acces la medicamente de ultima generatie si de a primi o îngrijire adecvata.

„Românul spera. El spera sa intre mai devreme într-un tratament modern”, spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului, în România se desfasoara în prezent aproape 300 de astfel de cercetari. Se investesc in jur de 200 de milioane de euroeuro anual în domeniu, numai în România. Astfel, pentru multi doctori, studiile clinice au devenit un mod în care îsi rotunjesc veniturile.

„Este, în opinia mea, una dintre putinile activitati medicale care este demn si corect recompensata si practic ne pune pe picior de egalitate cu colegii nostri din strainatate”, spune medicul Nicoleta Mândrescu.

În ultimii ani, mai multe scandaluri au pus la îndoiala modul în care unele experimente s-au desfasurat în România. În anul 2009, Corneliu Nedelcu, un om de afaceri din Iasi, a fost inclus într-un studiu clinic, fara sa-si fi dat acordul. Barbatul si-a pierdut complet vederea la unul dintre ochi, dupa ce un medic oftalmolog i-a injectat o substanta folosita pentru tratarea cancerului.

„Ni se spunea, cu foarte mare tam-tam, ca ce reusita buna a fost si sa asteptam sa vedem îmbunatatirile. Singurul lucru pe care l-am vazut a fost lipsa banilor din economiile mele. (…) Iar rezultatul stiintific al doamnei doctor: pierderea vederii pe ochiul drept”, spune Corneliu Nedelcu.

Pentru medicii care s-au specializat în studii clinice în România, astfel de scandaluri nu sunt altceva decât „accidente”, care strica imaginea domeniului.

De multe ori boala îi împinge pe români sa accepte sa testeze medicamente pe propria lor piele. Din cauza lipsei de medicamentelor de ultima generatie, un studiu clinic poate însemna o sansa la viata.

„Mi-a fost teama. Doar ca era singura mea sansa ca sa traiesc!”, spune Milica Ghindoc, fost pacient într-un studiu clinic. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie