Legea prin care strainii pot cumpara teren in Romania pe persoana fizica intra in vigoare sambata

 

Sâmbata va intra în vigoare Legea privind vânzarii-cumpararii terenurilor agricole situate în extravilan. Timp de patru luni, cetatenii UE persoane fizice au putut cumpara pamânt în România fara nicio opreliste.

Teren de vanzareSambata va intra în vigoare Legea privind unele masuri de reglementare a vânzarii-cumpararii terenurilor agricole situate în extravilan (Legea 17/2014), mult disputatul act normativ aparut din necesitatea de a umple un vid legislativ creat de la 1 ianuarie 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare din România. Practic, în cele patru luni care s-au scurs de la începutul acestui an, orice cetatean UE persoana fizica a putut cumpara teren agricol în România, fara nicio opreliste.

Ce urmeaza

Potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial pe 12 martie, în 7 zile de la intrarea în vigoare trebuie sa apara si normele metodologice, iar în cadrul Ministerului Agriculturii trebuie sa se ia diverse masuri, printre care constituirea unei structuri care sa se ocupe de gestionarea anunturilor de vânzare-cumparare terenuri agricole. „Noi suntem gata cu normele metodologice, astfel încât, dupa data de 12, sa le avem. Le-am trimis la mai multe ministere, printre care Ministerul Culturii si MApN si asteptam puntele lor de vedere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniel Botanoiu, secretar de stat în cadrul MInisterului Agriculturii.

MADR are nevoie de oameni

Potrivit oficialului ministerului Agriculturii, miercurea viitoare va intra în Guvern spre aprobare si un proiect de ordonanta de urgenta ce va permite Ministerului Agriculturii sa mai creeze 16 posturi necesare crearii unui departament largit care sa se ocupe în mod special de tranzactiile cu teren agricol. Aceasta în conditiile în care, potrivit Legii, „primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumita în continuare structura centrala, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, denumite în continuare structuri teritoriale, dupa caz, un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vânzare si ale documentelor doveditoare prevazute la alin. (1), în termen de
3 zile lucratoare de la data înregistrarii cererii”. „Trebuie sa mai aduc din teritoriu 16 oameni pentru a avea o directie mai mare. Ne mai trebuie juristi. FinanciarFinanciar, acest lucru nu va presupune nicio modificare a cheltuielilor bugetare, dar este nevoie de HG pentru a putea modifica numarul de angajati”, ne-a mai declarat Botanoiu.

Ce spune noua Lege

Noua lege ce reglementeaza tranzactiile cu teren din extravilanul localitatilor impune anumite limite cumparatorilor si stabileste o serie de pasi ce trebuie urmati pentrua  finalizarea procesului.  Principala îngradire impusa de lege constra în dreptul de preemptiune pe care îl au anumite categorii de persoane: coproprietarii terenurilor scoase la vânzare, arendasi, proprietari vecini, statului român, prin Agentia Domeniilor Statului, în aceasta ordine.

Totodata, pentru a putea vinde un nteren agricol, proprietarii trebuie sa depuna la primarii o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însotita de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lânga pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vânzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale. Ulterior, „sarcina” gasirii cumparatorului care sa respecte toate conditiile legale va fi a structurilor locale si centrale create în acest sens.

Cine a cumparat teren în România

Botanoiu spune ca nu cunoaste ca în cele patru luni de la liberalizarea pietei funciare din România sa fi existat vreun cetatean UE care sa fi cumparat teren agricol în România pe persoana fizica. ” Strainii nu sunt încurajati sa cumpere, pentru ca avem înca probleme cu inrabularea, cadastrul. Totul dureaza destul de mult”, ne-a explicat acesta. Însa investitorii straini sunt tot mai activi pe aceasta piata. Recent , un fond de investitii din SUA îsi extinde operatiunile pe segmentul agricol si în România si tinteste o crestere a activelor pe piata locala. Este vorba despre Anholt Service, care a anuntat ca  subsidiara sa Southern Harvest a cumparat 6.000 de hectare de teren agricol în România, în doua tranzactii separate. Terenul este utilizat în principal pentru culturi de grâu, porumbporumb, seminte de mustar si floarea-soarelui. Ca parte a tranzactiei, Southern Harvest a achizitionat si capacitatile de depozitare aferente terenului, se arata într-un anunt al Anholt Services.

De asemenea, fondul de investitii britanic Spearhead International  a preluat controlul asupra 1.680 de hectare de teren arabil în judetul Teleorman, prin preluarea actiunilor firmelor Agronica, Agritac si a activelor de la Moara Voievoda. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie