Romsilva vrea ca proprietarilor de pensiuni, hoteluri si restaurante din zona montana dar si agentiile de turism care promoveaza aceste destinatii sa achite o taxa de 2% din venituri

 

În vreme ce scandalurile legate de taierile ilegale se tin lant, Romsilva vrea sa îsi asigure o sursa de venit pe seama agentiilor de turism si a proprietarilor de pensiuni, hoteluri si restaurante din zona montana.

cabana munteO buna parte din ariile protejate se regasesc în zona montana. Frumusetea acestor locuri i-a atras si pe operatorii din turism, care au investit în hoteluri, pensiuni sau restaurante, dar si pe agentiile de turism, care promoveaza aceste destinatii.

Institutia care administreaza suprafete importante din aceste arii protejate, Romsilva, doreste ca acesti operatori sa achite o taxa de 2% din venituri. Fondurile obtinute ar urma sa fie folosite pentru a finanta ariile protejate, potrivit unui proiect legislativ realizat de regie.

Traseu sinuos

Deocamdata, nu se stie când si daca va fi aplicata taxa. Nici Ministerul Finantelor si nici Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) nu si-o asuma.

De altfel, Romsilva nu a formulat nicio cerere catre AFM, singura institutie din tara abilitata sa instituie taxe de mediu, arata sursele EVZ. Totodata, o asemenea taxa a mai fost propusa de un ONG, dar proiectul a fost respins de autoritati. Mai mult, daca taxa se va aplica la veniturile realizate, va fi foarte asemanatoare cu un alt impozit anuntat de Guvern, respectiv impozitul forfetar.

Cresteri de tarife

Cert este ca noul bir va lovi din plin agentii economici corecti, în special pe cei din agroturism. Pe acest segment, afacerile la negru reprezinta circa 40-50% din total. „În loc sa puna taxe noi ca sa creasca veniturile la buget, statul ar putea sa intensifice controalele si sa îi gaseasca pe cei care lucreaza la negru. Aceasta taxa va duce la cresterea preturilor si, pe cale de consecinta, la scaderea numarului de clienti pentru cei care taie chitanta”, avertizeaza Misu Chiruc, presedintele executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) România. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie