Valentin Lazea despre aderarea la euro

 

România are nevoie de cel putin zece ani în care sa aiba o crestere cu cel putin doua puncte procentuale mai mare decât cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele în privinta nivelului de trai, astfel încât sa fie primita în zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a României (BNR).

valentin lazea„La sfârsitul anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România era de 52% din media europeana, în timp ce tarile cele mai sarace care au fost primite în zona euroeuro, Estonia si Letonia, aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeana.

Ipoteza pe care o fac eu este ca e putin probabil ca zona euroeuro sa-si deschida portile unui stat cu un PIB/locuitor sub media europeana pentru ca acest lucru ar crea probleme atât statului, cât si zonei.

Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca România sa creasca timp ce noua-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeana. Asta înseamna ca atunci când UE îsi va relua ritmul mediu de crestere de 1,5% pe an, România va trebui sa creasca sustenabil cu minimum 3,5% pe an“, a spus Lazea.

El a mentionat ca declaratiile sunt facute în nume personal, si nu în calitate de reprezentat al BNR.

La rândul sau, Daniel Daianu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat ca România ar trebui sa adere la euroeuro atunci când economia va fi îndeajuns de puternica. El a spus ca sunt deja o serie de state din zona euro care au probleme din cauza ca nu au un curs flotant. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie