Formarea mediatorilor

 

Stim ca exista intrebari simple, la care raspunsurile par complicate, la o prima vedere. Pentru a deslusi impreuna raspunsurile, am pus pe hartie cele mai des intalnite intrebari ale viitorilor cursanti ai cursurilor de formare a mediatorilor.

curs formare continuaCe este standardul de formare a mediatorului?

Este un regulament adoptat de Consiliul de mediere (prin hotarare a CM) conform competentelor sale legale in domeniu care cuprinde un  set de valori minimale cu privire la conditiile in care poate avea loc formarea profesionala a mediatorilor in Romania.

Care este scopul standardului de formare a mediatorului?

Scopul standardului de formare a mediatorilor este stabilirea setului de criterii si proceduri privind programele de formare a mediatorilor în vederea aplicarii dispozitiilor Legii pentru îndeplinirea cerintelor minimale prin care sa se asigure dobândirea competentelor profesionale ale mediatorilor, în conditiile legii.

Ce este Consiliul de Mediere?

Este organismul national de control si reglementare in domeniul medierii infiintat prin lege speciala.

Sunt prevederile standardului de formare a mediatorului obligatorii pentru cei care sustin cursuri de mediere?

Nerespectarea acestora de catre un furnizor de formare autorizat in domeniul medierii poate duce la suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare a acestuia.

Ce inseamna curs de mediere in intelesul standardului de formare a mediatorului?

Se refera in mod exclusiv la cursurile de formare autorizate, avand o durata de minim 80 de ore de curs efectiv, cu o componenta practica de minim 70%, sustinut de entitati autorizate prin formatori autorizati.

Ce este un furnizor de formare in domeniul medierii?

Este acea entitate autorizata de Consiliul de Mediere (in urma verificarii riguroase a indeplinirii unor conditii prealabile mentionate in Standardul de formare a mediatorului) de a sustine cursuri autorizate de formare in domeniul medierii.

Unde gasim lista autorizata a furnizorilor de formare in domeniul medierii?

Aceasta se gaseste pe tabloul intocmit de Consiliul de Mediere, publicat pe site-ul acestuia.

Ce este un formator in domeniul medierii? Unde gasim lista oficiala a formatorilor din domeniul medierii?

Formatorii care îndeplinesc cerintele Standardului de formare a mediatorilor vor fi înregistrati în Tabloul formatorilor în domeniul medierii, cu mentiunea formator debutant sau formator principal.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un formator principal pentru a fi autorizat de Consiliul de Mediere?

Pentru a fi înregistrata ca formator cu mentiunea „formator principal”, acesta trebuie persoana care solicita înregistrarea trebuie sa faca dovada îndeplinirii cumulative a urmatoarelor cerinte suplimentare fata de art. 43 din standard:

a) a avut atributii de elaborare pentru cel putin un program de formare de mediatori, autorizat de Consiliul de mediere.

b) a participat la elaborarea a cel putin unui manual/suport de curs pentru formarea mediatorilor al unui furnizor de formare autorizat de Consiliul de mediere.

Citeste mai departe pe medierea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie