Toyota recheama in service 6,76 milioane de autovehicule aflate in circulatie in intreaga lume

 

Toyota, cel mai mare producator de automobile la nivel mondial, a rechemat pentru verificari si reparatii 6,76 milioane de autovehicule aflate în circulatie în întreaga lume, printre care se numara si modele Yaris si RAV4.

toyota siglaCampania cuprinde cinci rechemari pentru probleme diferite si vizeaza 27 de modele Toyota, un model Pontiac si un Subaru, potrivit unui email transmis de Toyota si citat de Bloomberg.

Unele modele sunt implicate în mai multe din cele 5 rechemari, astfel ca numarul total de vehicule care trebuie verificate si reparate se ridica la 6,39 milioane, a precizat Toyota.

Grupul japonez a subliniat ca nu are cunostinta despre raniti sau victime omenesti ca urmare a problemelor care au determinat rechemarile.

Defectiunile sunt diverse, vizând cablurile electrice, scaunele sau sistemul de pornire a motorului.

Toyota si-a îmbunatatit în ultimii ani procesele de control intern si procedurile de rechemare, dupa scandalul din 2009-2010, când producatorul japonez a fost nevoit sa cheme pentru reparatii peste 10 milioane de masini si a fost amendat de autoritati pentru ca ar fi încercat sa ascunda anumite informatii privind automobilele defecte.

General Motors, cel mai mare producator auto american, a lansat recent o campanie de rechemare care vizeaza peste 2,6 milioane de autovehicule, defectiunile cauzând numeroase accidente, cu 13 morti. Compania americana este acuzata ca a avut cunostinta de probleme înca din 2001, dar a evitat sa actioneze din cauza costurilor ridicare presupuse de remedierea defectelor.

Actiunile Toyota s-au prabusit cu pâna la 5% pe bursa de la Tokyo dupa anunt, dar au revenit ulterior, afisând un declin de 3,8% fata de închiderea din sedinta anterioara.

Toyota a platit în luna martie o amenda de 1,2 miliarde de dolari în Statele Unite, pentru a stinge investigatiile guvernului privind defectiunile automobilelor si campaniile de rechemari. Compania a admis neregulile si s-a supus evaluarii de catre auditori independenti care vor urmari practicile de raportare a problemelor de siguranta.

Grupul japonez a mai rechemat în luna februarie 1,9 milioane de modele Prius cu propulsie hibrida, reprezentând mai mult de jumatate din numarul total de Prius-uri vândute de la debutul modelului, cu 17 ani în urma. Compania va moderniza software-ul modelelor Prius pentru a remedia o eroare care poate cauza oprirea motorului.

În pofida rechemarilor, Toyota estimeaza pentru anul fiscal încheiat la 31 martie un profit record de aproape 19 miliarde de dolari si a stabilit pentru acest an o tinta de vânzari de 10,32 milioane de autovehicule. Toyota a fost cel mai mare producator auto din lume în 2012 si 2013, devansând General Motors si Volkswagen. Vlad Popescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie