Una din prioritatile Ministerul Educatiei: Extinderea sistemului educational obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 5 ani in pregatirea prescolara

 

Învatamântul obligatoriu ar trebui sa includa si copiii de 2 ani, considera ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Masura ar fi benefica în special pentru copiii din mediul rural sau care provin din familiile sarace. Declaratia a venit la doar o zi dupa ce premierul a anuntat ca din 2015 ar putea fi introdus învatamântul obligatoriu începând de la 5 ani.

copii la cresaRemus Pricopie a confirmat, marti, ca Ministerul Educatiei Nationale doreste sa extinda, din 2015, învatamântul obligatoriu la vârsta de 5 ani, iar apoi, gradual, spre 3 ani.

Extinderea sistemului educational obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 5 ani în pregatirea prescolara, este una dintre preocuparile Ministerului Educatiei din România, dar si a altor tari din Europa, mai ales în cazul copiilor din familii defavorizate, a declarat ministrul Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

Grupurile dezavantajate si susceptibile a nu fi incluse în sistemul national de educatie sunt reprezentate, în medie, de copiii proveniti din mediul rural si de cei proveniti din familiile sarace. Acestia nu reusesc, pâna la vârsta de 3 ani, sa îsi dezvolte un vocabular de peste 1.000 de cuvinte, asa cum ar fi normal, demonstreaza studiile realizate de specialistii în educatie. Este unul dintre argumentele de care Ministerul Educatiei este dispus sa tina cont atunci când se gândeste la o institutionalizare cât mai timpurie a copiilor.

Tot mai multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est apreciaza ca educatia timpurie a copiilor reprezinta un pas determinant în stabilirea parcursului scolar si doresc sa extinda sistemul educational obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 6 ani în pregatirea prescolara (cresa, gradinita).

În Europa, învatamântul obligatoriu de la 4 ani (gradinita) este implementat în Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord, Elvetia – în 14 cantoane. Tari în care învatamântul obligatoriu începe de la 5 ani (gradinita) sunt Grecia, Letonia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Turcia si Elvetia. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie