Statele UE nu-i protejeaza pe romi suficient – Raport Amnesty International

 

Romii sunt din ce în ce mai des victime ale violentelor în Europa, iar statele din cadrul Uniunii Europene nu constientizeaza amploarea acestei probleme, denunta Amnesty International (AI), într-un raport publicat marti, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor.

romi„Guvernele ezita sa recunoasca amploarea problemei si se arata foarte reactive atunci când este vorba de a le combate”, apreciaza Marco Perolini, cercetator în cadrul AI.

În cazul Frantei, organizatia avertizeaza cu privire la rolul politiei, acuzata ca ar „hartui” aceasta minoritate în cadrul demolarii taberelor de romi, care s-a accelerat în 2013.

AI acuza, de asemenea, fortele de ordine ca nu-i protejeaza pe romi suficient si nu initiaza întotdeauna anchete pentru a-i gasi pe cei care au comis agresiuni împotriva acestei minoritati.

În Grecia, organizatia acuza politia ca nu a intervenit într-un atac împotriva comunitatii rome din Etoliko (vest), în ianuarie 2013, comis de persoane care au aruncat cu cocktailuri Molotov si pietre asupra caselor romilor.

Amnesty îndeamna guvernele sa se asigure ca politistii nu utilizeaza disproportionat forta în timpul interventiilor în taberele de romi, sa-i urmareasca cu mai multa eficacitate pe cei care comit acte cu caracter rasist si sa întocmeasca statistici cu privire la violentele împotriva romilor. Anna Primac, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie