Mugur Isarescu: Termenul cel mai corect pentru adoptarea monedei unice europene de catre Romania ar fi cand o autostrada va traversa Carpatii

 

Termenul cel mai corect pentru adoptarea monedei unice europene de catre România ar fi când o autostrada va traversa Carpatii, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu‘Nu am desfiinta comitetul national de trecere la euro, niciodata Banca Nationala nu a renuntat la trecerea la euro, dar ne-am dat seama ca fiecare întelege altceva. Care sunt indicatorii de care ne vom lega sa spunem ca vom trece în 2018, 2019, 2022? Convergenta nominala sau alti indicatori, de exemplu PIB pe locuitor. Mai în gluma, mai în serios, am spus ca termenul cel mai corect este când o autostrada va traversa Carpatii!’, a spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca, pentru a vedea starea economiei, trebuie sa te duci la primul antreprenor, unul corect, si sa îl întrebi care sunt problemele cu care se confrunta.

‘Nu trebuie sa te duci departe…te duci la primul antreprenor, la acela corect, acela care nu face parte din categoria celor care ‘au împutit’ ideea de business în tara asta, au nenorocit ideea, tunarii si asa mai departe. 50% – 60% este povara fiscala la noi. Pai cine poate sa faca business în asemenea conditii?’, a mai sus guvernatorul BNR.

El a adaugat ca, pe medie, povara fiscala este de circa 29 – 30%. ‘Se face o confuzie mare între povara fiscala pe care o plateste platitorul corect si cei care nu patesc nimic. E îngrozitor pentru cei corecti. Si atunci ne învârtim într-un cerc vicios extrem de periculos’, a subliniat Isarescu.

O alta problema cu care se confrunta România este subcapitalizarea companiilor. ‘Devine dureros pentru ca din anii 90 avem o problema cu faptul ca societatile românesti sunt subcapitalizate. Au fost mai întâi cele de stat, ca s-a furat, ca au fost pierderi…apoi cele private. La Varsovia nu vezi atâtea masini mari 4×4 ca la Bucuresti, nici la Roma …Aceasta a fost atmosfera de antreprenor român: primul lucru yahtul, casa, masina mare? Este posibil? Dar nu cred ca este singura motivatie, categoric ca si bancile trebuie sa fie vinovate’, a adaugat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte, seful bancii centrale sustine ca institutia pe care o reprezinta nu poate sfatui bancile sa acorde credite oricui, dar vede surplusul de lichiditate care nu se duce nicaieri. O solutie pentru aceasta problema consta în absorbtia fondurilor europene. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie