Crestere economica fara efecte vizibile pentru romani – Opinie

 

Datele statistice: anul trecut România a avut o crestere economica de 3,5%, cu un boom neasteptat al consumului în decembrie. În februarie, cifra de afaceri în comertul cu amanuntul (produse alimentare, nealimentare si carburanti) a înregistrat un plus de 8,7% fata de februarie 2013, fiind cel mai puternic avans din ultimele 14 luni. De sase luni consecutive, comertul creste.

oameni pe stradaImpresia mediului de afaceri si a populatiei: de unde aceasta crestere economica, pentru ca la noi nu se vede nimic. Salariile nu au mai crescut de mult, iar vânzarile în retail sunt la pamânt. Nu vedeti? Se inchid din ce în ce mai multe magazine.

Datele de la Ministerul Finantelor, unde încasarile bugetare pe TVA si accize sunt pe minus, ar da dreptate celor din comert si populatiei. “Cifrele sunt pentru noi o surpriza, mai ales ca TVA încasat a scazut în februarie. Undeva la mijloc este o neregula. Noi, Asociatia Marilor Retele Comerciale, nu vedem o revenire a consumului, însa credem într-o crestere în a doua parte a anului”, spune Dan Sucu, proprietarul MobExpert si presedintele acestei asociatii.

Este o neregula undeva, Institutul National de Statistica (INS) calculeaza gresit evolutia indicatorilor macro? Poate sa creasca consumul la nivel macro, iar la nivel micro sa nu fie asa, sa fie un dezastru? Datele generale înseamna suma datelor individuale.

Economistul sef de la Raiffesien, Ionut Dumitru, care este si presedintele Consilului Fiscal, autoritatea care trebuie sa supravegheze si sa amendeze politicile fiscale ale guvernului, ofera un raspuns:  Este evidenta cresterea consumului la nivelul întregii piete de retail, însa asta nu înseamna ca se simte la nivelul fiecarei companii.

Cererea interna da semne de revenire dupa a sasea luna de crestere consecutiva a consumului

Asta ce înseamna? Ca unii câstiga mai mult, în timp ce altii nu numai ca nu au niciun plus, ci sunt chiar pe minus. Pe medie exista însa un plus statistic, macro. La nivel micro lucrurile sunt total diferite, unii supravietuiesc si traiesc, în timp ce altii sufera, inchid, pleaca sau mor. Iar acest lucru se vede din ce în ce mai mult, criza scotând la iveala dezechilibrele economice din România, care fusesera tinute pe perfuzie în cei sapte ani de crestere economica. În criza nu au mai fost banibani de perfuzii, iar acum nici atât. Sau au fost bani, dar s-au dus pe salvarea bancilor, a cursului si a statului (Basescu, pentru ca el a fost la putere).

Citeste mai deoarte pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie