Legislatia americana FATCA, privind declararea veniturilor din afara SUA se va aplica de la 1 iulie. Cum vor fi afectate institutiile financiare din Romania?

 

Legislatia americana privind declararea veniturilor din afara SUA, FATCA, aplicabila de la 1 iulie, vizeaza institutiile financiare din întreaga lume, inclusiv din România, care vor trebui sa monitorizeze statutul clientilor bancari si al partenerilor de afaceri, sa identifice veniturile cu sursa în SUA, sa faca raportari catre fisc.

FATCAÎnca de la aprobarea sa în 2010, Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), a fost un act controversat, ce parea a fi doar o poveste imaginata pentru a determina cetatenii si societatile americane sa îsi declare voluntar veniturile obtinute în afara SUA. FATCA a suferit multiple critici în timp, amendamente legislative si suspendari de termene, însa asa cum se prezinta situatia acum, tot mai multe state aleg sa se conformeze prevederilor SUA prin semnarea unui acord. În prezent, 24 de state au ales sa semneze acordul privind FATCA si multe altele sunt în curs de negociere si semnare. Vocile dezaprobatoare s-au împutinat, iar ultimele termene stabilite de FATCA par a nu se mai prelungi. Desi este o legislatie americana, FATCA are impact pentru orice institutie financiara din lume (fie ca este banca, societate de investitii, societate de asigurare etc.) si în ultima instanta asupra clientilor acestor institutii care primesc plati din SUA. Mai mult, FATCA se pare ca este doar începutul dintr-o serie de modificari legislative internationale ce vizeaza schimbul de informatii între tari în scopul minimizarii evaziunii fiscale. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a exprimat, la început de an, intentia de a replica FATCA printr-o conventie similara ce poate fi semnata în mod bilateral de oricare stat.

Primele provocari pentru sectorul financiar românesc

FATCA introduce un nou regim de schimb de informatii între SUA si restul statelor, completând regimul global de impozitare prin retinere la sursa cu noi masuri penalizatoare. Scopul FATCA este de a creste vizibilitatea fiscului american (Internal Revenue Services/IRS) în privinta persoanelor care obtin venituri prin institutii financiare straine (offshore), de a preveni si combate evaziunea fiscala, de a asigura o mai buna colectare a impozitelor, de sporire a veniturilor bugetare ale SUA.

Entitatile vizate de FATCA sunt atât persoanele fizice, cât si entitati din SUA care obtin venituri impozabile în afara tarii de rezidenta. În contextul FATCA, IRS impune  institutiilor financiare din întreaga lume înregistrarea pe portalul acestuia si furnizarea de informatii legate de conturile rezidentilor americani existenti în bazele lor de date. În caz de nonconformitate, institutiile financiare risca un impozit de 30% pe veniturile având sursa în SUA, indiferent daca acestea sunt proprii sau obtinute în contul clientilor lor.

Datorita dificultatilor procedurale si legale care apar în implementarea FATCA prin raportarea de catre institutiile financiare direct catre IRS din cauza conflictelor cu diversele legislatii interne, SUA au decis semnarea de acorduri interguvernamentale (IGA) cu fiecare tara participanta. În prezent, exista doua modele principale de acord IGA. În cazul în care un stat semneaza un acord IGA1, prevederile se vor aplica institutiilor financiare din statul semnatar. Mai mult, respectivele institutii vor raporta informatii catre autoritatea fiscala a statului lor de rezidenta. IGA2 este conceput pentru tarile cu care SUA nu au semnat un instrument legal privind schimbul de informatii, iar raportarea se va face direct catre IRS. În cazul în care nici un astfel de acord nu va fi încheiat, fiecare institutie financiara din state care nu sunt semnatare va trebui sa se înregistreze si sa raporteze direct catre IRS pentru a fi conforma FATCA. În Europa Centrala, majoritatea tarilor sunt implicate în negocierea modelului 1 de IGA: în Slovenia, negocierile au fost initiate, Slovacia, Polonia si Republica Ceha vor semna curând, Croatia are în desfasurare procesul de negociere, Serbia si Muntenegru analizeaza optiunile existente, iar Ungaria a semnat deja IGA 1. În ceea ce priveste Bulgaria, abordarea SUA a fost neasteptata, anuntând ca nu va semna versiunea reciproca a IGA 1. În România, negocierea IGA1 este în desfasurare înca de anul trecut, dar exista incertitudini privind data semnarii si modelul de acord. Indiferent de stadiul semnarii IGA si indiferent ca institutiile financiare sunt pregatite sau nu, FATCA se va aplica începând de la 1 iulie. Ca prim pas, institutiile financiare trebuie sa se înregistreze (pâna la 25 aprilie) pentru a evita potentiala retinere la sursa pentru plati din surse americane.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie