Propuneri legislative de pe agenda viitorului Parlament European

 

Noi reguli pentru îmbunatatirea protectiei datelor pe internet, adoptarea finala a deciziei de eliminare a tarifelor de roaming în UE, limitarea comisioanelor la achizitiile interne si transfrontaliere cu cardul si consolidarea drepturilor pentru pasagerii curselor aeriene se numara printre principalele propuneri legislative de pe agenda viitorului Parlament European.

parlament-ueDosarele de care se va ocupa Parlamentul European dupa alegerile de la 22-25 mai vor depinde în mare parte de initiativele viitoarei Comisii Europene si de propunerile noului legislativ, însa exista câteva aspecte care pot fi deja indicate, pe baza activitatii de pâna acum a PE, releva un document al Parlamentului European.

Limitarea comisioanelor la plata cu cardurile de debit si de credit la achizitiile interne si transfrontaliere

În sarcina viitorului PE se va afla si propunerea de limitare a comisioanelor la plata cu cardurile de debit si de credit la achizitiile interne si transfrontaliere.

Eurodeputatii au adoptat în prima lectura propunerea ca pasagerii sa beneficieze de mai multe drepturi privind asistenta si compensatiile atunci când zborurile au întârzieri sau sunt anulate.

Eliminarea tarifelor de roaming si de regularizare a accesului la internet

Viitorul legislativ european va trebui sa adopte, în varianta finala, propunerile de eliminare a tarifelor de roaming si de regularizare a accesului la internet, cu scopul de a consolida piata interna în industria telecomunicatiilor. Eurodeputatii au adoptat joi, în prima lectura, propunerea legislativa privind telecomunicatiile, care prevede eliminarea taxelor de roaming începând cu 15 decembrie 2015 si ca furnizorii de servicii de internet sa nu poata bloca sau încetini accesul.

Protectia datelor si confidentialitatea pe internet

Viitorul PE va trebui sa adopte noi reguli pentru îmbunatatirea confidentialitatii, adaptând actualele reguli, neuniforme, la noile realitati ale internetului si permitându-le astfel cetatenilor europeni sa aiba controlul asupra propriilor date.

Chestiuni precum stergerea datelor personale, profiling-ul, transferul de date în tari terte si sanctiunile pentru încalcarea confidentialitatii au fost amendate de Parlamentul European în prima lectura. Pe agenda se va afla si problema folosirii datelor de catre autoritatile de politie.

Cerul unic

Viitorul legislativ va trebui de asemenea sa discute propunerile de îmbunatatire a operatiunilor privind cerul unic si a serviciilor de navigare aeriana, pentru a reduce fragmentarea controlului traficului aerian si pentru a îmbunatati coordonarea de operatiuni.

Tot în domeniul transporturilor, pentru îmbunatatirea performantelor sectorului feroviar, Comisia Europeana a propus deschiderea serviciilor interne de transport de pasageri pentru noi competitori din decembrie 2019, initiativa asupra careia va trebui sa se pronunte Parlamentul European.

De asemenea, consumatorii care cumpara pachete turistice prin internet ar urma sa beneficieze de o protectie sporita, prin adoptarea unei legislatii în acest sens.

Reducerea emisiilor de CO2

Urmatorul PE se va ocupa si de propunerea care urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% fata de nivelurile din 1990 si stabilirea unei tinte obligatorii la nivelul UE pentru energii regenerabile de cel putin 27% pâna în 2030.

Viitorii eurodeputati vor trebui sa îmbunatateasca sistemul de comercializare a certificatelor CO2, prin adoptarea unei propuneri de creare a unei rezerve de stabilitate la începutul viitoarei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, în 2021, pentru a spori stabilitatea acestei piete.

Registru cu numele pasagerilor de la companiile aeriene

Propunerea privind registrul cu numele pasagerilor (PNR) ar urma sa oblige companiile aeriene sa ofere autoritatilor statelor membre date despre pasageri. Scopul este de a combate activitatile infractionale si de terorism grave, asa cum s-a întâmplat în cadrul acordului PNR cu SUA, precizeaza PE.

Acordul UE-SUA

Acordul UE-SUA privind comertul si investitiile, aflat în prezent în negociere, urmeaza sa fie supus unui vot cu caracter obligatoriu în mandatul viitorului PE. Eurodeputatii si-au exprimat deja îngrijorari privind protectia datelor, diversitatea culturala si alte aspecte.

Reducerea utilizarii pungilor de plastic cu 80%

Eurodeputatii alesi în luna mai vor trebui totodata sa ia o decizie privind un pachet de masuri care urmareste reducerea utilizarii celor mai raspândite si poluante pungi de plastic cu 80% pâna în 2019 si înlocuirea lor cu pungi reciclate sau biodegradabile.

Siguranta produselor

În domeniul sigurantei produselor, propunerile vizeaza trasabilitatea componentelor si coordonarea felului în care autoritatile verifica produsele si aplica regulile privind siguranta produselor în UE. Un aspect controversat este oportunitatea de a indica tara de origine.

Parlamentul European ar urma de asemenea sa decida asupra stabilirii unei tinte ca 40% din directorii non-executivi din companiile listate la bursabursa sa fie femei, pâna în 2020.

Actualul legislativ a votat pentru extinderea perioadei minime de concediu maternal platit în UE de la 14 la 20 de saptamâni si pentru un concediu paternal de cel putin doua saptamâni. Nu a existat un acord cu Consiliul pe aceasta tema, astfel ca dosarul va cadea în sarcina viitorului PE.

Alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc în perioada 22-25 mai în toate cele 28 de state membre ale UE. Numarul persoanelor cu drept de vot în UE este estimat la 400 de milioane, care vor alege un numar de 751 de reprezentanti în legislativul european. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie