Biroul Electoral Central nu va ataca decizia Tribunalului Bucuresti de admitere a contestatiei lui Mircea Diaconu
Biroul Electoral Central nu va ataca decizia Tribunalului Bucuresti de admitere a contestatiei lui Mircea Diaconu, a declarat sâmbata, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvânt al BEC, Marian Muhulet.
„Legislatia în vigoare prevede ca apel la deciziile instantei face orice persoana interesata. Niciodata BEC nu a facut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instante ca urmare a atacarii deciziilor BEC în instanta. Daca priviti la istoria din 2009, istorie recenta, a existat o decizie a Curtii de Apel în 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel BEC nu a facut apel atunci la decizia instantei”, a spus Muhulet.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis sâmbata contestatia lui Mircea Diaconu, astfel încât acesta poate candida la alegerile europarlamentare, decizia nu este însa definitiva.
Diaconu a atacat în instanta hotarârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de BEC fiind acela ca are interdictie sa ocupe o functie eligibila.
„La momentul depunerii candidaturii Mircea Diaconu se afla în perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile”, releva motivarea deciziei BEC.
BEC a avut în vedere raportul Agentiei Nationale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator si a functiei de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.
„Având în vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie irevocabile care trebuie respectata atât de catre cetateni, cât si de autoritati publice, inclusiv de BEC, observând prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, vazând faptul ca, potrivit limbajului comun — în conditiile în care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma — prin ‘functie eligibila’ se întelege ‘functie care poate fi aleasa’ — conform Dictionarului Explicativ Român — în aceasta categorie intrând si functia de parlamentar european (…) BEC respinge candidatura independenta a lui Mircea Diaconu”, preciza BEC.
Pe 26 martie Agentia Nationala de Integritate a informat BEC ca Mircea Diaconu nu îndeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.
În opinia ANI, o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Diaconu ar fi de natura sa încalce principiile suprematiei interesului public si integritatii în exercitarea functiei publice.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie ca Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare dupa ce liberalii au luat act de comunicatul ANI si sentinta ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.
A doua zi Mircea Diaconu a demisionat din partid si a declarat ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strâns peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.(AS — autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!