Directorul general al FAO sustine ca in prezent nu este nevoie de Organisme Modificate Genetic pentru a aborda problema foametei
Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ în sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ în sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana în viitor.
‘Nu în sensul cu nu avem nevoie de OMG la nivel mondial pentru a aborda problema foametei. Exista suficienta tehnologie disponibila, mai ales din Africa, în America Latina, care ar putea sa creasca productia de alimente. Africa are nevoie de o revolutie verde si nu de mai multe OMG în momentul de fata. Semintele pe care le folosesc în momentul de fata acolo sunt seminte pe care le folosesc de 40-50 de ani, înaintea revolutiei verzi. Deci exista posibilitati de îmbunatatire a productiei folosind aceste tehnologii’, a declarat Jose Graziano da Silva, întrebat de jurnalisti cu privire la utilizarea de organisme modificate genetic.
Seful FAO a spus ca raspunsul este si ‘da’ în sensul ca impactul schimbarilor climatice asupra productiei de alimente este mult mai puternic decât putem sa prevedem în momentul de fata.
‘Am vazut efectul în unele zone afectate, am trait 6 ani în Chile si am vazut care este impactul acestui lucru în acele zone. Acum în nordul tarii nu au nici apa potabila pentru orase. Importa apa cu navele din Sud. Deci raspunsul este si da în sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana în viitor. Nu putem sa evitam niciuna dintre aceste posibilitati pentru a creste productia de hrana în viitor. Mai ales ca nu stim care va fi impactul asupra zonelor si soiurilor traditionale si conventionale’, a declarat Jose Graziano da Silva.
De asemenea, acesta a subliniat faptul ca utilizarea OMG este mult mai larga decât se crede si ca nu trebuie sa ne pripim sa tragem niste concluzii.
‘În general vorbim de OMG cu referire la seminte însa noua nu ne place monopolul semintelor de la Monsanto, acesta nu le place fermierilor. Asadar semintele modificate genetic sunt doar o mica parte din aplicatiile OMG-urilor. Se folosesc OMG-uri si la producerea de vaccinuri. Vaccinurile pentru oameni, pentru cai contin organisme modificate genetic. Exista si plante modificate genetic care pot fi utilizate pentru productia de vaccinuri. Asadar nu trebuie sa ne pripim sa tragem niste concluzii’, a explicat Jose Graziano da Silva.
La rândul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a spus ca ministerul se va pronunta punctual, de fiecare data când va fi nevoie, dar numai dupa ce se va consulta cu toti specialistii si fermierii implicati în agricultura.
‘În privinta Organismelor Modificate Genetic vom emite un punct de vedere, ca minister, dupa consultarea specialistilor, a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, a fermierilor, fie ca sunt încadrati în categoria ferme de familie, sau sunt fermieri mai mari, punctual, de fiecare data când se va solicita ca un anumit produs modificat genetic sa o fie introdus în cultura si dupa ce va fi obtinut avizul institutiei europene care se ocupa de siguranta alimentara institutiei numita EFSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara EFSA – n.r.)’, a declarat Daniel Constantin. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!