Sindicalistii de la Azomures ingrijorati ca noul pret impus la gaz de producatori ar putea duce la inchiderea productiei

 

Sindicalistii de la Azomures sustin ca noul pret impus la gaz de producatori va duce la închiderea productiei si trimiterea în somaj tehnic a circa 3.500 de salariati, din care 2.000 sunt angajati ai combinatului si 1.500 ai firmelor catre care s-au externalizat activitati.

AzomuresPotrivit unui comunicat de presa remis, vineri, de reprezentantii sindicatului „Alternativa 2002” din Azomures si semnat de presedintele acestuia, Dumitru Boanta, în urma recentelor modificari legislative ale guvernului privind reglementarea pretului la gaz, „producatorii impun un pret egal cu cel de pe piata reglementata, desi nu ar mai fi obligati”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acest pret impus este nesustenabil pentru Azomures din punct de vedere economic si consecintele ar putea fi extrem de negative pentru salariati, pentru societate, dar si pentru statul român. Astfel, în contextul noului pret impus de producatori pe piata concurentiala, Azomures va fi obligata sa închida facilitatile de productie si sa trimita în somaj tehnic angajatii sai, în numar de peste 2.000. Firmele terte care lucreaza în societate vor trebui sa ia aceeasi masura pentru salariatii lor, transferati din SC Azomures SA, în numar de peste 1.500”, se arata în comunicat.

Aceeasi sursa adauga ca, în contextul prelungirii situatiei create, conducerea combinatului va fi obligata „sa suspende sau sisteze un program de modernizare a facilitatilor de productie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euroeuro, care sunt în desfasurare în prezent”.

Potrivit comunicatului, sindicalistii au solicitat, în 7 aprilie, convocarea Comisiei de Dialog Social, la Prefectura judetului Mures si, în functie de rezultatul întâlnirii, la care au fost invitati si patronatul combinatului si reprezentantii producatorilor de gaze, sindicatul va decide ce actiuni vor urma.

„Mentionam ca nu solicitam interventia statului pentru protejarea afacerilor unui investitorinvestitor privat, ci dorim gasirea unor solutii urgente în ceea ce priveste pastrarea locurilor de munca ale salariatilor din societatea noastra”, se mai arata în comunicat.

De cealalta parte, patronatul Azomures a remis o declaratie de presa în care arata ca, în prezent, poarta negocieri cu producatorii de gaze naturale, confirmând ca e „o perioada foarte dificila din punct de vedere al pretului pentru principala materie prima”, dar aratând ca spera „într-un deznodamânt favorabil”.

„Traversam o perioada foarte dificila din punct de vedere al pretului pentru principala materie prima, gazul metan. Managementul Azomures poarta negocieri cu producatorii de gaze naturale pentru a gasi cea mai buna solutie în vederea continuarii activitatii de productie si implicit a programului de investitii, luând însa în calcul orice scenariu posibil. Speram însa într-un deznodamânt favorabil care sa ne permita sprijinirea agriculturii românesti prin oferirea unor produse competitive”, se arata în declaratia de presa a patronatului de la combinat.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitarii obtinute de companii ca urmare a liberalizarii pretului la gaze, prin ordonanta de urgenta aprobata în aceeasi zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publica, actul fiind publicat luni în Monitor. Noua formula de calcul este aplicata de la 1 aprilie.

În proiectul prezentat de Ministerul Finantelor la 26 martie si aprobat în aceeasi zi de Guvern se arata ca va fi pastrata impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbata formula de calcul a acestora din urma, întrucât în legislatia în vigoare nu se precizeaza ca volumele de gaze naturale din productia interna vândute consumatorilor noncasnici se refera la cei din piata reglementata.

Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile în segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.

La începutul anului trecut, Guvernul a decis ca, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector. Adina Osan , Ela Giurgea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie