Cum se atesteaza produsele alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti?

 

In Monitorul Oficial nr. 234 din 2 aprilie 2014 a fost publicat Ordinul nr. 394/290/89/2014 al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al ministrului Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.

In cadrul actului normativ se arata:

produse traditionale logoPrezentul ordin reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar care desfasoara activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea inregistrarii in Registrul national al retetelor consacrate, denumit in continuare R.N.R.C.

Inregistrarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti este voluntara.

Directia generala industrie alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare MADR, infiinteaza si administreaza R.N.R.C., care se publica pe site-ul MADR la sectiunea „Industrie alimentara“ si se actualizeaza lunar.

Directia generala industrie alimentara intocmeste lista retetelor consacrate romanesti, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publica pe site-ul MADR, insotita de documentatia tehnica.

Lista retetelor consacrate romanesti se actualizeaza periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, insotite de documentatiile tehnice, care se aproba de Directia generala industrie alimentara.

Se infiinteaza Comisia tehnica de validare a produselor obtinute conform retetelor consacrate, denumita in continuare Comisia, alcatuita din 2 reprezentanti ai structurilor de specialitate din MADR, un reprezentant al Ministerului Sanatatii, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si 3 reprezentanti ai organizatiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

Comisia are urmatoarele atributii:

  • elaborarea si revizuirea cerintelor sistemului „retete consacrate“;
  • validarea propunerilor de produse obtinute conform unor retete consacrate realizate de organizatiile profesionale din domeniu;
  • elaborarea criteriilor de inspectie, obiectivelor si frecventei minime a inspectiilor;
  • analiza rezultatelor inspectiilor.

Operatorul din sectorul alimentar care doreste sa se inscrie in R.N.R.C. trebuie sa depuna la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul alimentar urmatoarele documente, in 3 exemplare:

  • opis cu documentele depuse;
  • cererea-tip pentru inregistrare in R.N.R.C., pe cod categorie si cod produs, prevazuta in anexa nr. 1;
  • dovada ca operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea unui produs alimentar dupa o reteta consacrata romaneasca este autorizat/inregistrat conform cerintelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
  • contractul de prestari de servicii cu un laborator autorizat, de terta parte;
  • reteta consacrata, fluxul tehnologic si utilajele necesare fabricarii retetei;
  • schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea retetei;
  • capacitatea de productie a produsului obtinut conform unei retete consacrate, exprimata in kg/l/zi;
  • certificatul de inmatriculare la registrul comertului;
  • actul de identitate al solicitantului sau al persoanei imputernicite, in copie.

Reprezentantii imputerniciti ai MADR cu atributii in domeniu din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor prezentului ordin si comunica in scris solicitantului, in maximum 15 zile de la inregistrare, daca sunt neconformitati.

In situatia in care se constata neconformitati, operatorul poate depune completarile solicitate la documentele prevazute anterior.

In situatia in care se constata ca documentele depuse corespund prevederilor prezentului ordin, reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in aceste documente.

In situatia in care se constata ca informatiile din documente corespund cu realitatea din teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2; reprezentantul directiei pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti va preleva si va sigila o proba din produsul alimentar, pe care o va preda operatorului economic pentru verificarea conformitatii la un laborator autorizat, conform retetei consacrate romanesti, publicata pe site-ul MADR, sectiunea „Industrie alimentara“. Contravaloarea serviciilor pentru verificarea conformitatii va fi suportata de catre operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.

In situatia in care se constata ca informatiile din documente nu corespund cu realitatea din teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2, respectiv ca unitatea nu indeplineste conditiile de fabricare ale produsului alimentar pentru acordarea atestatului, precum si motivele neacordarii acestuia.

Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2, redactat in 3 exemplare, care se semneaza de catre reprezentantul directiei pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti si de solicitant ori de imputernicitul legal al acestuia. Un exemplar al procesului-verbal de constatare redactat ramane la solicitant, unul la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti si unul se va inainta Directiei generale industrie alimentara, insotit de raportul de incercare al probei analizate, daca este conform cu datele prevazute in documentatia tehnica.

Directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti vor inainta Directiei generale industrie alimentara documentele prevazute la alin. (1), procesul-verbal de constatare prevazut la alin. (7) insotit de raportul de incercare al probei analizate in original si „Propunerea de atestare pentru inscrierea in R.N.R.C.“, conform formularului prevazut in anexa nr. 3.

MADR verifica, prin personalul Directiei generale industrie alimentara, documentele prevazute la alin. (8). In cazul in care se constata ca documentatia transmisa corespunde prevederilor prezentului ordin, produsul se inscrie in R.N.R.C. si se elibereaza documentul „Atestat produs alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti“, prevazut in anexa nr. 4. In cazul in care documentele inaintate nu corespund prevederilor prezentului ordin, documentatia se respinge. Directia generala industrie alimentara comunica, in scris, decizia de inscriere/neinscriere directiilor pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

Procedura de inregistrare in R.N.R.C. a produsului alimentar obtinut dupa o reteta consacrata romaneasca se poate relua dupa ce operatorul din sectorul alimentar remediaza cauzele care au condus la respingerea cererii de inregistrare, in baza unei noi cereri de inregistrare.  Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie