CSM a amanat discutarea Raportului privind starea justitiei pe 2013

 

Discutarea Raportului privind starea justitiei pe 2013 de catre membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânata, joi, de reprezentantii institutiei, urmând ca acesta sa fie analizat în urmatoare sedinta de plen.

csmMembrii CSM au decis sa amâne dezbaterea raportului pentru o data ulterioara, pentru a mai fi aduse completari si modificari la acesta.

Conform documentului citat, volumul total de activitate înregistrat la nivelul instantelor judecatoresti în 2013, cu exceptia instantelor militare, a fost de 3.337.426 de dosare, ceea ce corespunde unei cresteri cu 0,05 la suta fata de anul 2012.

„Spre deosebire însa de anii anteriori, schemele instantelor au fost suplimentate cu 150 de posturi de judecator, reprezentând o majorare cu 3,3 la suta a schemelor de personal”, se arata în raportul citat.

Totodata, raportul atesta faptul ca în anul trecut instantele au trebuit sa judece cu aproximativ 670.000 de cauze mai mult, comparativ cu situatia din 2009, ceea ce reprezinta o crestere cu 38,51 la suta.

Referitor la volumul total al dosarelor penale de la nivelul parchetelor, în anul 2013 acesta a ajuns la 1.826.427, în crestere cu 4,11 la suta comparativ cu anul precedent.

Tot în acest raport se mentioneaza ca instantele si parchetele considera ca independenta justitiei a fost amenintata, în 2013, în principal prin actiuni ale mass-media, Executivului si Legislativului.

Potrivit sursei citate, principalele modalitati prin care factorul politic a încercat sa influenteze sistemul judiciar au constat în: luarile de pozitie publice cu privire la activitatea instantelor si parchetelor, atât fata de cauzele aflate în curs de solutionare, cât si fata de hotarârile definitive, schimbarile legislative, adoptarea unor acte normative care ulterior sunt frecvent modificate sau declarate neconstitutionale, subfinantarea sistemului judiciar, dar si „blocarea dosarelor penale ale deputatilor sau senatorilor în Parlament”, din perspectiva imunitatii de care se bucura acestia. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie