In ce conditii ar accepta bancherii o lege a falimentului personal?

 

Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate si va exista si în România, probabil, în viitorul apropiat, însa aceasta nu trebuie sa dea nastere la abuzuri si la cresterea indisciplinei financiare ca în cazul insolventei companiilor, fenomene care au influentat nefavorabil strategiile de creditare ale bancilor, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

faliment-personal„Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate. Cred ca, în conditiile în care exista o astfel de legislatie în toate tarile UE, va exista si în România, probabil în viitorul apropiat. Dar, trebuie sa avem grija ca noua legislatie sa nu poata sa fie exploatata în aceeasi masura ca legislatia privind persoanele juridice.

Sa ne asiguram ca prin legislatie vor avea parte de protectie cei care nu pot într-ade­var sa plateasca“, spune Oprescu.

În scrisorile de intentie transmise în ultimii ani catre FMI, autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea falimentului personal. Ban­cherii s-au opus la tentativele anterioare de reglementare a falimentului personal, exprimându-si îngrijorari legate de o posibila crestere a indisciplinei în rândul debitorilor, respectiv de cresterea tentativelor de frauda. În conditiile în care nu exista o legislatie privind insolventa persoanelor fizice, românii nu beneficiaza de nicio forma de protectie în fata creditorilor odata ce ajung în situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare. Clientii nu au optiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedura de faliment supravegheata judiciar, cu protectie fata de banci.

Nivelul redus de recuperare a datoriilor de la companiile intrate în insolventa influenteaza politica ulterioara a bancilor în ceea ce priveste creditarea firmelor, a explicat Oprescu.

Aproape 90% din companiile ajunse în insolventa sunt în faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale, a mai spus el.

„Acest lucru ne pune pe gânduri pentru ca bancile intra în jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca în aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile pe care le înregistreaza se regasesc mai devreme sau mai târziu în politica de creditare pe care bancile o au fata de societatile comerciale. Este un cerc vicios.“

Seful Alpha Bank sustine ca trebuie sa se revina la principii de disciplina financiara mult mai puternice, astfel încât bancile sa nu priveze clientii buni, fezabili, de credite din cauza practicilor nesanatoase ale unor companii care au abuzat de insolventa în interesul personal.

Creditarea în lei a revenit pe crestere în ultimele luni, însa creditul în valuta si-a continuat declinul, scazând cu mai mult de 7% fata de februarie 2013 si, în consecinta, creditarea totala a ramas pe minus. La nivel agregat, creditarea a scazut cu 2% fata de februarie 2013.

Si Mirela Iovu, vicepresedinte al CEC Bank, a spus ca legislatia privind insolventa persoanelor fizice ar fi benefica, însa doar daca ar fi echilibrata, si nu populista.  Ea considera ca noul Cod al Insolventei, aflat în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, protejeaza debitorii si practicienii în insolventa, în timp ce bancile sunt dezavantajate. Ea si-a exprimat speranta ca „balanta se va mai echilibra” pâna la adoptarea actului normativ.

Pe de alta parte, Laurentiu Mitrache, presedinte executiv al Bank Leumi, a aratat ca problema în cazul insolventelor este cu cei care au bani si profita de insolvente pentru a nu plati.

„O lege perfecta nu va fi. O lege favorabila bancilor nu va fi. O lege nefavorabila bancilor va putea sa fie prin interpretare. 99% dintre cei care au apelat la insolventa, cu bune intentii sau nu, nu au citit legea insolventei. Principala cauza a problemelor legate de insolvente nu tin de legislatie, nici de debitorii, ci de modul în care oamenii-cheie aplica legislatia. Legislatia ar trebui sa prevada pedepse mai grave pentru administratorii judiciari“.  Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie