Drepturi noi pentru inspectorii ANAF

 

Noutati aduse de O.U.G. nr. 8/2014 – publicata în Monitorul Oficial nr. 151/2014

anaf noua siglaOrdonanta de urgenta a fost emisa “pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare”.

Pe subiectul enuntat, un articol intrinsec – IV – al ordonantei prevede ca în îndeplinirea atributiilor ce le revin potrivit legii, inspectorii antifrauda pot constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale în toate domeniile de competenta ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). De asemenea, se prevede ca prin ordin al presedintelui ANAF se poate stabili competenta de constatare a contraventiilor si aplicare a sanctiunilor si pentru alte structuri din cadrul ANAF.

Regulile privind controlul operativ si inopinat

Prin modificarile si completarile aduse la Codul de procedura fiscala, acelasi act normativ a prevazut introducerea unui nou titlu, titlul VI2, cuprinzând articolul 933, cu dispozitii privind controlul antifrauda. Continând regulile privind controlul operativ si inopinat, acest articol trateaza despre drepturile de control ale  inspectorilor antifrauda, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor, în conditiile legii.

Astfel, controlul operativ si inopinat se poate efectua si în scopul realizarii de operatiuni de control tematic care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.

La începerea controlului operativ si inopinat, inspectorul antifrauda este obligat sa prezinte contribuabilului legitimatia de control si ordinul de serviciu.

Ori de câte ori controlul operativ si inopinat se efectueaza la sediul social sau la sediile secundare ale contribuabilului, acesta se consemneaza în registrul unic de control.

La finalizarea controlului operativ si inopinat se încheie procese-verbale de control/acte de control, în conditiile legii.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie