Taxa pe constructii speciale. In ce conturi contabile se inregistreaza?

 

Persoanele juridice trebuie sa plateasca un nou impozit de la 1 ianuarie, respectiv de 1,5% pentru constructiile speciale, cunoscut drept „taxa pe stalp”. Desi prima transa trebuie achitata pana pe 25 mai, Fiscul inca nu a emis normele de aplicare pentru acest impozit, ceea ce creeaza deja multa confuzie printre contribuabili. Mai exact, consultantii ne-au explicat faptul ca, la aplicarea acestui impozit, una dintre cele mai mari probleme o creeaza conturile contabile in care sunt inregistrate constructiile respective. In plus, acestea nu sunt singurele neclaritati de care se plang oamenii de afaceri.

stalpiPersoanele juridice platesc, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri „taxa pe stalp”, pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii.

Mai exact, au obligatia sa achite acest impozit persoanele juridice romane si cele straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si cele care au sediu social in Romania. In plus, persoanele juridice care isi inceteaza existenta in cursul anului trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat, se detaliaza in actul normativ. De asemenea, persoanele juridice nou-infiintate datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.

Potrivit OUG nr. 102/2013, in cazul operatiunilor de leasing, la aplicarea noului impozit, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, pentru leasingul financiar, si locatorul, pentru leasingul operational.

De asemenea, aceste persoane juridice nu datoreaza impozitul pe cladiri, conform articolului 253 din Codul fiscal.

Nu exista exceptii sau scutiri pentru IMM-uri sau microintreprinderi, a declarat pentru AvocatNet.ro Dan Schwartz, Managing Partner la RSM Scot. Astfel, daca indeplinesc criteriile de mai sus si acestea vor trebui sa achite impozitul de 1,5%.

Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal la Viboal Findex, a spus, la solicitarea noastra, ca cea mai frecventa situatie pe care a intalnit-o, pana la momentul de fata, este cea a companiilor care detin in chirie diverse spatii imobile si care au efectuat asupra acestora lucrari de amenajare, modificare, extindere pentru care nu aveau obligatia notificarii proprietarilor conform punctului 54 alineatul 1 indice 1 din Normele de aplicare a art. 253 din Codul fiscal.

„Nimeni nu stie exact ce se intampla intr-o astfel de situatie, daca impozitul il plateste chiriasul sau proprietarul, si daca poate chiriasul transmite in prezent o notificare in sensul prevederilor art. 296^35  alin. (2) din Codul fiscal pentru deducerea acestor sume la calculul impozitului pe constructii”, a subliniat Bogdan Costea.

Noul impozit se aplica asupra valorii totale a cladirilor

In OUG nr. 102/2013 se subliniaza ca persoanele juridice vor trebui sa achite noul impozit pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, respectiv unele dintre urmatoarele:

  • centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
  • statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
  • piste si platforme;
  • sonde de titei, gaze si sare;
  • rampe de incarcare – descarcare;
  • cosuri de fum si turnuri de racire;
  • iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
  • ecluze si ascensoare;
  • baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
  • infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
  • platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
  • constructii pentru transportul energiei electrice;
  • lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

Dintre cele mentionate mai sus, Managing Partner-ul de la RSM Scot a dat drept exemplu de constructii carora li se aplica impozitul de 1,5% pe cele utilizate la producerea de energie verde, cele utilizate de companiile de telefonie mobila si telecom, amenajarile facute la mijloace fixe inchiriate de natura constructiilor si pentru care nu se datoreaza impozitul pe cladiri (taxa locala) si constructiile/drumurile de acces utilizate in agricultura.

Pentru a calcula impozitul acestor constructii, cota de 1,5% se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634 din Codul fiscal, respectiv cele de mai sus din HG nr. 2139/2004, valoare din care se scade:

  • valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
  • valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale;
  • valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie