Legea privind regimul deseurilor a fost republicata in Monitorul Oficial

 

Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor a fost republicata recent în Monitorul Oficial nr. 220/2014.

monitorul oficial al romanieiActul normativ se adreseaza tuturor operatorilor economici care genereaza deseuri din activitatea lor, însa si persoanelor fizice, gospodarii individuale, din punctul de vedere al colectarii selective.

În continuare vom analiza obligatiile principale cu privire la deseuri în paralel cu sanctiunile contraventionale când nu se respecta obligatia legala.

• Obligatie: Persoanele juridice, atât  cele care genereaza deseuri din activitatea proprie, cât si cele care le colecteaza, vor încadra fiecare tip de deseu într-o lista cu structura deseurilor (periculoase, nepericuloase etc.).

Sanctiune: Contraventia este sanctionata cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.

• Obligatie: Persoanele juridice, atât  cele care genereaza deseuri din activitatea proprie, cât si cele care le colecteaza, sunt obligate sa detina o caracterizare a deseurilor periculoase generate din activitatea proprie, precum si a deseurilor ce pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compozitiei în scopul determinarii metodelor de tratare si eliminare a acestora.

Sanctiune: Lipsa descrierilor este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.

De retinut: Se pastreaza în continuare obligatia de evidenta a deseurilor conform HG nr. 856/2002.

• Obligatie: Persoanele juridice, atât  cele care genereaza deseuri din activitatea proprie, cât si cele care le colecteaza, au obligatia valorificarii acestora prin reciclare, valorificare energetica, eliminare etc., fara a genera riscuri pentru mediu.

Sanctiune: Nerespectarea obligatiei este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.

• Obligatie: Detinatorii, producatorii si comerciantii de deseuri au obligatia sa desemneze o persoana din rândul angajatilor proprii sau au posibilitatea sa delege catre un tert îndeplinirea prevederilor din lege. Aceste persoane trebuie sa fie instruite în domeniul gestiunii deseurilor ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.

Sanctiune: Nedesemnarea unei persoane este considerata contraventie si este sanctionata cu amenda de la 15.000 la 30.000 de lei.

• Obligatie: Producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze selectiv pe cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hârtie, metal, plastic si sticla.

Nota: Aceasta obligatie este si în seama persoanelor fizice – gospodarii individuale.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie