Vicepremierul Liviu Dragnea despre marile proiecte pe care le pregateste Romania cu ajutorul chinezilor

 

Proaspat întors dintr-o vizita în China, ministrul Dezvoltarii a vorbit despre marile proiecte pe care le pregateste România, cu ajutorul chinezilor. Centrala termoelectrica de la Rovinari, exportul de carne de porc, ovine si bovine, plus constructia de autostrazi si o linie pentru un tren de mare viteza sunt printre prioritati.

liviu dragnea 1”Pregatim în iunie-iulie primul lot de bovine vii, în jur de 8.000. Noi putem exporta în China, daca avem capacitate sa putem sa exportam, pâna la trei milioane de tone de carne de bovine, un milion si jumatate de tone de carne de porc si 500 de mii de tone de carne de ovine”, a anuntat el.
Cu toate acestea, nu poate estima totalul sumei pe care ar câstiga-o România. ” . Trebuie sa vedem ce pret are kilogramul de carne  si de mezeluri”, s-a scuzat vicepremierul.

În aceeasi perioada, Dragnea preconizeaza si ca linia aeriana directa Bucuresti-Beijing va fi redeschisa. ”Tarom a trimis toate documentele necesare, din partea chineza s-au primit raspunsurile. Singurul lucru care a ramas în negocieri, timpii de aterizare si de decolare, în functia de asta linia este economica sau mai putin economica”, a aratat liderul PSD.

Mai mult, vicepremierul a explicat ca partenerii chinezi doresc sa investeasca si în energie, în termocentrala de la Rovinari, dar si în infrastructura. ”Sunt foarte interesati sa dezvolte în România un tren de mare viteza. S-a semnat un acord important, care creeaza bazele pentru ca compania de stat Calea Ferata din China sa vina sa faca analizele preliminare. Intentia noastra, am avut trei obiective majore, Constanta-Bucuresti-granita cu Ungaria, linii paralele,  inelul feroviar al Bucurestiului si coridorul 9 din nord, la granita cu Moldova, Bucuresti pâna în Giurgiu, care am convenit sa îl lasam într-o faza ulterioara”, a anuntat Dragnea, estimând ca totalul pentru cele trei proiecte ajunge la 11 miliarde de euro.

Întrebat cum îsi vor recupera chinezii banii investiti, ministrul a spus ca înca nu s-a discutat despre acest subiect. În privinta termenelor, Dragnea a precizat ca urmeaza ca o delegatie chineza sa vina în România, iar la Guvern se va forma un grup de lucru special pentru proiectele stabilite.

”Eu sper ca anul asta sa înceapa procedurile de achizitiile, înseamna ca trebuie sa finalizam împreuna cu guvernul chinez analizele preliminare, apoi studiul de pre-fezabilitate, iar studiul de fezabilitate se va realiza pe procedura de achizitie publica. Asta înseamna ca în acest an speram sa înceapa efectiv procedurile”, a spus Dragnea, referitor la primul tronson Bucuresti-Constanta de mare viteza.
Pentru ca investitiile chinezesti sa fie facute mai usor, vicepremierul PSD le-a recomandat partenerilor sa-si deschida o filiala pentru o banca importanta si în România.

Desi acum se lauda cu relatii diplomatice foarte bune cu China, Liviu Dragnea a acuzat clasa politica din ultimii 20 de ani ca nu au stiut sa le întretina. Primul vizat, Traian Basescu.  Dragnea a criticat afirmatiile presedintelui privind relatiile economice cu China si teama de SUA si UE.

”Având aceasta stare de spirit, aceasta profunda legatura între cele doua tari, sa nu te intereseze, ba dimpotriva, sa faci orice sa nu cumva sa fii acuzat ca ai o relatie cu China, nu-mi dau seama. Din  moment ce a avut aceste afirmatii, ca provocam confuzie daca avem relatie cu China… Dezvoltarea relatiile economice dintre noi si China nu pune sub semnul întrebarii parteneriatele traditionale cu SUA si cu alte tari occidentale. Tot ce se va întâmpla cu firmele chinezesti se va întâmpla prin respectarea angajamentelor cu NATO si UE, respectarea legislatiei interne si europene”, a dat el asigurari. Sorina Ionasc, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie