Siguranta produselor nealimentare. Numarul de alerte emise in 2013, cu 3,8% mai mare decat in anul precedent, cele mai multe inregistrandu-se la jucarii

 

Sistemul de alerta rapida al UE pentru produsele periculoase (RAPEX) a emis, in 2013, un numar record de alerte, semnaland si o crestere semnificativa a numarului de produse nesigure provenind din China. Anul trecut, RAPEX a emis, in total, 2.364 de alerte privind siguranta produselor nealimentare. Printre articolele vizate s-au numarat cazi de baie si carucioare pentru copii instabile, cerneluri pentru tatuaje avand in compozitie substante toxice interzise si pantofi continand substante alergene.

jucarii chinezestiSistemul, care garanteaza ca produsele periculoase sunt retrase de pe piata sau recuperate rapid de la consumatori, functioneaza in cele 28 de tari membre ale UE, in Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Numarul de alerte emise in 2013 a fost cu 3,8% mai mare decat in anul precedent. Comisia pune aceasta evolutie nu atat pe seama cresterii numarului de produse periculoase distribuite in Europa, cat mai ales pe imbunatatirea mijloacelor de detectare si pe eficientizarea modului in care actioneaza autoritatile nationale de supraveghere.

10 ani de protectie a consumatorilor

De la lansarea sistemului RAPEX, in 2003, an in care au fost primite 200 de notificari, numarul de produse neconforme detectate prin intermediul sau a crescut in mod constant, de la an la an.

Masurile avand ca obiect hainele si jucariile pentru copii au reprezentat cate un sfert din numarul total de masuri corective aplicate in 2013, fiind urmate de cele care au vizat produsele electrice (9% din cazuri), autovehiculele (7%) si produsele cosmetice (4%). Cele mai frecvente riscuri potentiale pentru consumatori au fost toxicitatea chimica si riscurile de strangulare, ranire, asfixiere si socuri electrice.

Aproape doua treimi din articolele periculoase proveneau din China (64%): o crestere cu 6% in raport cu anul 2012 si de 10% fata de 2011. UE colaboreaza cu China pentru a-i determina pe producatori sa inteleaga mai bine standardele in materie de siguranta a produselor.

Proportia de produse periculoase fabricate in Europa identificata de sistem a scazut de la 27%, in urma cu 10 ani, la 15% in 2013.

Cel mai mare numar de notificari au fost emise anul trecut in Ungaria (12% din cazuri), Germania si Spania (11%), Bulgaria (8%) si Regatul Unit (6%). Comisia insista ca statele membre sa adopte masuri legislative de natura sa imbunatateasca trasabilitatea produselor. In prezent, pentru 10% din produsele nesigure comercializate in Europa nu poate fi identificata inca tara de origine sau de fabricatie. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie