Ce beneficii au europarlamentarii

 

Poate pentru cetateanul de rând lupta pentru un loc în Parlamentul European pare o vânzoleala supraestimata. Sau poate unii se gândesc sa le trimitem una-doua vedete, sa vada ei, europenii ca si noi avem mari artisti. EBA a strâns o suta de mii de semnaturi ca nimic, dar iata ca Mircea Diaconu a batut recordul si a adunat 117.000 semnaturi cu care sa îsi faca dreptate, împotriva ANI si interdictiei de a ocupa o functie oficiala, fie ea si europeana, dupa ce a facut praf legea privind conflictele de interese si incompatibilitatile.

parlament-ueDincolo de protestul lui Diaconu care sustine ca se bate pentru o idee, pentru ca e „oprimat”, dincolo de faptul ca nevestele marilor politicieni, pe care le recomanda „vocea si talentul”, sunt pe locurile eligibile pentru un loc de europarlamentar dincolo de marile proiecte si fanfare pe care ni le anunta campania electorala permanenta de la noi, exista si o miza mai „omeneasca”: banii. Sa adaugam si confortul, serenitatea, atractiile si avantajele vietii occidentale si avem un tablou mai aproape de adevar când vorbim despre ce îi mâna în lupta si pe Diaconu, si rudele, si pilele, si pe toti ceilalti care spera sa prinda trenul de Bruxelles.

Miile de euroi si pensiile

Primul lucru la care ne gândim când vorbim despre avantajele unei asemenea functii este remuneratia pe care o vor primi cei alesi pe 25 mai. Conform statutului unic, toti europarlamentarii au un salariu brut de aproape 8.000 de euro, din 2009 încoace, în timp ce înainte aveau un salariu echivalent cu cel al unui deputat din tara de bastina. A fost bucurie mare pentru cei veniti din Europa de Est (românii aveau sub o mie de euro), în timp ce italienii au plâns, deoarece aveau aproape 11.000 de euro pe luna. Dar PE s-a gândit si la ei si a stabilit o exceptie. Astfel, cei care au avun un mandat si înainte de 2009, au putut opta pentru pastrarea sistemului de salarizare dinainte.

Teoretic, acum sunt egali la punga toti deputatii europeni, indiferent de tara de provenienta. Salariul de baza a fost stabilit ca reprezentând 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie, luat ca referinta.

Din remuneratia actuala, dupa retinerea unui impozit comunitar si a unei asigurari de accident, mai ramân 6.200 de euro.

Dar fiecare europarlamentar va avea si o pensie, începând cu vârsta de 63 de ani. Conform statutului, fostii deputa?i vor avea dreptul la o pensie care se calculeaza ca 3,5% din salariu pentru fiecare an de mandat. Suma rezultata nu poate depasi 70% din nivelul salariului de europarlamentar. Aceste pensii vor fi platite din bugetul Parlamentului European, deci nu risca sa fie taiate de vreun guvern.

Deconturi si alte mezelicuri

În afara de salariul de baza, la fel ca si parlamentarii nationali, cei europeni au diverse alte indemnizatii si cheltuieli decontate, necesare „îndeplinirii sarcinilor lor parlamentare”. Asa se face ca fiecare europarlamentar primeste pentru fiecare zi în care semneaza pentru prezenta, suma de 304 EUR, pentru a acoperi cazarea si costurile din zilele de activitate oficiala. Prin aceasta indemnizatie se deconteaza facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli implicate. Si în acest caz, daca deputatii lipsesc de la votul în plen prin apel nominal, desi au semnat condica, aceasta indemnizatie este redusa la jumatate. În cazul reuniunilor care au loc în afara Uniunii Europene, indemnizatia este de 152 euro (de asemenea, cu conditia semnarii în registrul de prezenta), iar facturile de hotel sunt rambursate separat. Cu totul se mai aduna câteva zeci de mii de euro pe fiecare an de mandat.

Exista si o „indemnizatie pentru cheltuieli generale”, de 4.299 de euro pe luna. Banii sunt destinati acoperirii sumelor cheltuite cu organizarea în tara de origine, respectiv costurile cu biroul de parlamentar, facturile de telefon si taxele postale, cumpararea si întretinerea „echipamentului informatic si telematic”. Cine nu e cuminte, adica „fara o justificare adecvata”, lipsesc la mai mult de jumatate din sedintele plenare dintr-un an parlamentar (septembrie-august), nu primesc decât jumatate din aceasta indemnizatie.

Avion, tren, masina mica

Pentru ca majoritatea activitatilor Parlamentului European (sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice) au loc la Bruxelles sau Strasbourg, cheltuielile de deplasare se deconteaza. Depinde care, cu ce se duce. Daca zboara, deconteaza bilete de clasa business, daca o ia cu trenul, bilete de clasa I, iar cei care prefera masina, 0,5 euro/km pentru combustibil. Daca erati îngrijorati, s-au gândit si la taxele de autostrada sau alte cheltuieli facute cu ocazia deplasarii, cum ar fi taxele pe bagajele care depasesc limita la avion sau pentru rezervari.

Tot la deplasari mai este prevazuta o indemnizatie de cel mult 4.243 de euro pe care îi pot cheltui ca sa mearga în diverse misiuni în alte tari membre, în afara de tara sa. Se deconteaza cazare, masa, transport.

Am ajuns si la banii pentru consilieri. Fiecare europarlamentar are un buget de maxim 21.209 euro pe luna. E adevarat, nu primesc aceste sume în mâna, ci se platesc direct echipei si eventualilor prestatori de servicii pe care si-i alege deputatul respectiv.

„În general, deputatii nu mai pot angaja rude apropiate, desi este prevazuta o perioada tranzitorie pentru cei care au fost angajati în cursul legislaturii anterioare”, scrie pe site-ul PE. Razvan Mateo Mateescu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie