Aproape trei sferturi dintre antreprenorii romani considera ca mediul fiscal s-a deteriorat in ultimul an – Studiu EY Romania

 

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii români considera ca mediul de reglementare si cel fiscal s-au deteriorat în ultimul an si numai 12% vad o îmbunatatire în acest domeniu, reiese din Barometrul Antreprenoriatului Românesc realizat de EY România.

ey (ernst&young)„Rezultatele sunt îngrijoratoare: 72% dintre cei intervievati considera ca mediul de reglementare si fiscal s-a deteriorat în ultimul an si numai 12% afirma contrariul. Singura raza de speranta vine din faptul ca, totusi, antreprenorii tineri, cu vârsta sub 40 de ani, sunt ceva mai optimisti”, a declarat Gabriel Sincu, executive director, Tax Advisory Services, EY România.

El a mai spus ca din studiu se observa ca incertitudinea este unul dintre cele mai importante obstacole mentionate de antreprenori, în calea începerii si dezvoltarii unei afaceri în România.

„La capitolul solutii propuse remarcam aceeasi tendinta: nevoia de transparenta, de comunicare directa reprezinta, alaturi de simplificarea regulilor fiscale, cea mai importata doleanta a antreprenorilor”, precizeaza Gabriel Sincu.

Reprezentantul EY sustine, si pe baza experientei personale în calitate de consultant fiscal, ca majoritatea antreprenorilor reclama doua probleme majore: birocratia exagerata si lipsa transparentei în cheltuirea banului public.

„Din pacate, aceste probleme sunt cât se poate de reale, iar rezolvarile sunt dincolo de posibilitatea directa de actiune a antreprenorilor sau a consultantilor. Aceasta întrucât statul pare sa fie un slab administrator. Lucru care contribuie la mentinerea unei situatii aparent paradoxale: desi teoretic povara impozitelor directe asupra companiilor este una dintre cele mai usoare din Uniunea Europeana, conform ultimului raport emis de Consiliul Fiscal, economia subterana a atins cote alarmante”, explica Gabriel Sincu.

În opinia sa, aceasta stare de fapt risca sa genereze o problema structurala cu care vom fi nevoiti sa traim pe termen lung.

„Într-un articol publicat anul trecut, analistul economic James Surowiecki atragea atentia asupra unor studii facute pe a doua generatie de emigranti americani, care au demonstrat ca gradul de conformare voluntara este mult mai mare la contribuabilii ai caror parinti au venit în SUA din tarile Europei de Nord comparativ cu cei având origini în Grecia, care au o tendinta mult mai ridicata de a se sustrage de la plata taxelor”, a adaugat expertul EY.

Mai mult, Gabriel Sincu sustine ca dezvoltarea unei astfel de mentalitati este cu atât mai paguboasa cu cât aceasta va dainui pe parcursul mai multor generatii si va fi foarte greu de eradicat.

„Surowiecki ne spune ca un sistem fiscal eficient se bazeaza în primul rând pe încrederea contribuabililor: în primul rând în Guvern ca foloseste banii judicios si, în al doilea rând, în faptul ca toata lumea respecta regulile jocului si nu încearca sa triseze. Daca aceasta încredere este erodata, atunci întreg sistemul se clatina si merge catre colaps”, puncteaza Gabriel Sincu. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie