Guvernul adopta miercuri un act normativ prin care marii consumatori de gaze ar putea plati mai putin pentru gaze

 

Guvernul va elabora astazi un act normativ prin care marii consumatori de gaze ar putea plati mai putin pentru gaze, iar cei doi producatori, Petrom si Romgaz, au posibilitatea sa-si diminueze contributia platita la bugetul de stat în contul acelei taxe de 60% aplicata pe veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor la gaze.

import gazeExecutivul intentioneaza de fapt sa schimbe un act normativ mai vechi (OUG 7/2013) prin care baza de calcul la care se aplica suprataxa de 60% este de fapt pretul reglementat de stat pentru consumatorii non-casnici si nu cel de pe piata libera.

“La gaze, de la 1 aprilie, pretul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%. În schimb, pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014″ a declarat premierul Victor Ponta.

Ce înseamna asta?

În momentul de fata, în România exista trei tipuri de consumatori de gaze: populatia, consumatorii non-casnici în regim reglementat, si cei care cumpara gaz de pe piata libera. Primele doua categorii sunt supuse procesului de liberalizare a preturilor (alinierea preturilor din productia interna la cele din import) si au parte de scumpiri pe baza unui calendar deja asumat. Populatia, pentru care liberalizarea ar fi urmat sa se finalizeze în 2018, va avea parte de o scumpire de 2% la 1 aprilie, iar consumatorii non-casnici din sistemul reglementat, pentru care liberalizarea se termina în acest an, de 5%.

Consumatorii de pe piata libera nu vor avea însa parte de scumpiri, potrivit celor spuse de Ponta, care a vorbit despre un “pret de referinta”. Potrivit Autoritatii de Reglementare în domeniul Energiei, însa, scopul reglementarii de azi este de a elimina o distorsiune din piata, legata de valoarea la care se aplica taxa. ”În momentul de fata, se impune taxa de 60% în piata libera dar se aplica la pretul din piata reglementata. Trebuie continuat cu liberalizarea si trebuie spus ca în piata libera taxa se va percepe la pretul din piata libera”a explicat pentru ECONOMICA.NET Nicolae Havrilet, presedintele ANRE.

Cu alte cuvinte, suprataxa platita de Petrom si Romgaz va fi calculata si platita în functie de pretul real încasat pe gaz, în piata, nu pe cel reglementat, care mai si creste. Un avantaj pentru producatori, care pot plati statului mai putin, daca scad pretul. Si pentru marii consumatori, care pot beneficia de discounturi suplimentare. În momentul de fata, pe piata libera se tranzactioneaza cam 55-60% din tot gazul consumat în România, si, dupa implementarea acestui act normativ, practic procentul din piata în care preturile se vor forma liber va creste natural.

Înca nu este clar daca se va impune un astfel de pret de referinta, dar o astfel de idee ar fi exact împotriva notiunii de liberalizare. Totusi, Consiliul Investitorilor Români (CIR), care reprezinta interesele marilor consumatori de gaze, spune ca acest pret se va introduce.

„În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în sedinta de Guvern, pentru consumatorii eligibili va exista un pret de referinta la gaze, pentru tranzactiile bursiere, la care se vor putea raporta producatorii si consumatorii industriali, valoarea acestuia fiind cea de la 1 ianuarie 2014, adica 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, România îsi  mentine angajamentele de a liberaliza pretul la gaze, iar, pe de alta parte, impactul va fi determinat în baza liberei concurente, asa cum s-a întâmplat la energie electrica”, se arata in comunicatul CIR

Cum e mai bine?

Dupa majorarea de pret de la 1 ianuarie, consumatorii noncasanici de pe piata reglementata ar urma sa plateasca 75 de lei MWh, si, potrivit calendarului, ar urma sa mai aiba parte de alte scumpiri, teoretic pâna la 119 lei. Un pret mediu pe piata libera nu exista în România, dar OMV Petrom a vândut acum o luna la Bursa Româna de Marfuri gaze la un pret de 80 de lei MWh. Cantitatea a fost însa foarte mica, iar pretul ar putea fi si mai mic în cazul în care aceasta creste. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie