Consiliul de Mediere va derula cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale un program privind medierea in scoli
Presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu, a anuntat marti ca va fi semnat un protocol cu Ministerul Educatiei Nationale care va avea în vedere derularea unui program privind medierea în scoli cu scopul combaterii si reducerii violentei în rândul elevilor.
„De ce medierea în scoala? De ce ar fi necesar? Observam tot palierul social, si în presa, ca sunt foarte foarte multe elemente care atesta existenta violentei în mediul scolar. Nu vorbim numai de clasele V-VIII, ci mai ales în zona de liceu. Este importanta dezvoltarea acestui sector, pe de o parte, pentru ca elevii pot fi mediatorii de mâine, iar pe de alta parte, trebuie sa încercam pe cât posibil sa stopam aceste violente înainte de a degenera. Daca mediatorii si-au asumat un anume rol (…) al schimbarii de mentalitate — dintr-o mentalitate sociala îndreptata spre conflict într-o mentalitate îndreptata spre dialog si comunicare—, modul de actiune nu poate fi decât prin educatie, care trebuie sa fie îndreptata spre non-conflict”, a afirmat Dorin Badulescu la editia a II-a a Forumului Medierii.
El a aratat ca, în acest an, are ca obiectiv dezvoltarea medierii în trei domenii, business, penal si conflictele în scoli, zone mai putin abordate în anii anteriori din cauza ca prevederile legale permiteau mai putin extinderea acestor sectoare, dar si ca medierea nu era cunoscuta foarte bine ca metoda alternativa.
În cazul medierii în scoli, Badulescu a spus ca aceasta se poate realiza pe baza unor programe bine alese si structurate.
„În acest moment suntem în curs de semnare a unui protocol cu Ministerul Educatiei Nationale pentru a derula un program în care mediatorii, pe baza de voluntariat, sa încerce sa implementeze aceasta zona a medierii în scoli, ideea de non-conflict, de rezolvare pasnica a disputelor. Practic, se doreste crearea unor elevi care sa aiba capacitatea de a încerca si reusi sa aplaneze conflictele care apar între elevi în zona de scoala”, a subliniat presedintele Consiliului de Mediere, care a adaugat ca alte conflicte care trebuie rezolvate sunt cele parinte — profesor sau elev — profesor.
Referitor la medierea în penal, Badulescu a spus ca aceasta poate fi dezvoltata si ca urmare a noilor modificari impuse de Codul penal si Codul de procedura penala, motiv pentru care pot fi initiate câteva protocoale care se doreste a fi implementate cât mai repede, în special în zona Parchetului General.
„Exista deja un protocol semnat. ( …) Urmeaza sa initiem dezvoltarea altor doua proiecte cu MAI, în zona organelor de cercetare penala si în zona penitenciarelor, apropo de executarea unor pedepse”, a explicat el.
În ceea ce priveste domeniul business, Badulescu a sustinut ca exista o anumita reticenta într-o anumita zona a acestui sector raportat la apelarea la serviciul de mediere.
Dorin Badulescu a dat asigurari ca mediatorii sunt bine pregatiti si ca pot fi evitate instantele de judecata care sunt supraaglomerate, dând exemple de cazuri privind recuperarea unor sume de bani, protejarea profitului, negocierea contractelor, zona de asigurari cu rezolvarea conflictelor pe cale amiabila.
El a mentionat ca a observat ca la instante sunt foarte multe litigii între persoane fizice si companii de asigurari, aparute de cele mai multe ori în urma refuzului firmelor de a achita despagubirile din anumite motive, în baza documentelor întocmite ca urmare a unui accident.
Badulescu a mai spus ca se poate apela la mediere si în domeniul insolventei, deoarece comunicarea catre partenerii de afaceri este esentiala, precum si în cel bancar. (AS, autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
1 comentariu
Un material indrumar ce poate fi de folos la implementarea acestui protocol se afla la sectiunea „Publicatii” a sitului meu unde gasiti integral lucrarea „Ghid practic de aplicare a Medierii si Practicilor Restaurative in Mediul Educational” pe care o puteti descarca gratuit pana pe data de 20 Decembrie 2014 http://www.mediere-mediator.ro/
Lucrarea a fost elaborata in proiectul Centrului de Resurse Juridice in parteneriat cu Ministerul Educatiei, proiect inceput in 2010 si finalizat in 2012.
Sa va fie de folos!