Niciun credit acordat prin Programul „Prima casa” pentru IMM-uri, in doua luni

 

Bancile nu au acordat pâna acum niciun credit în cadrul programului Prima casa adaptat pentru IMM-uri, desi garantii de 2 mld. lei acordate de stat au fost alocate bancilor la sfârsitul lunii ianuarie.

prima casaBancile sunt în faza de „elaborare a procedurilor interne“ sau de „analiza a cererilor de credite“.

Tergiversarea acestui program, prin care vor putea sa fie acordate împrumuturi de 4 mld. lei, vine dupa ce în ultimii ani statul a mai încercat sa sustina creditarea IMM-urilor prin Programul Kogalniceanu, care a înregistrat sincope în functionare, inclusiv din cauza procedurilor complicate. Programul Kogalniceanu permitea subventionarea dobânzilor si garantarea partiala a creditelor.

„În cadrul noului Program de garantare a creditelor pentru IMM-uri au fost semnate conventii de lucru cu 18 banci partenere care în acest moment se afla în faza de elaborare a normelor si procedurilor interne de creditare sau în faza de analiza a solicitarilor de credit“, potrivit informati­ilor transmise la solicitarea ZF de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Aceasta schema de garantare se bazeaza pe modelul programului Prima casa – considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani.

Programul a fost anuntat înca din decembrie 2013 de ministrul bugetului Liviu Voinea. Iar bancile interesate sa intre în acest program au avut posibilitatea sa depuna ofertele pâna la sfârsitul lunii ianuarie.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu a raspuns direct daca a primit vreun dosar, precizând ca „garantiile de stat se acorda la solicitarea bancii, pentru finantari aprobate, iar detalii privind solicitarile de finantare pot fi obtinute numai de la bancile comerciale“.

BRD este în curs de „parametrizare a produsului“, urmând sa iasa pe piata „în curând“, dupa cum sustin reprezentantii bancii. BRD a primit un plafon de garantare de 262,8 mil. lei. Ace­lasi plafon  fost alocat si BCR si CEC.

Sectorul IMM-urilor, care este foarte important pentru reluarea sustenabila a cresterii economice, a fost cel mai afectat de scaderea apetitului bancilor pentru risc, în conditiile în care si rata de neperformanta pe acest segment de piata se situeaza la circa 30%. Numai o treime din firmele mici si mijlocii au solicitat anul trecut credite, majoritatea considerând costurile percepute de banci ca fiind prea mari, conform unui studiu al BNR.

Un numar de 6.000 de IMM-uri ar putea obtine într-o prima faza credite la dobânzi de circa 5,5% pe an prin acest program, sub costul finantarilor standard acordate de banci firmelor mici. Finantele au negociat cu bancile o dobânda formata din indicatorul Robor la 3 luni (2% pe an în prezent) plus o marja de 3,5%, care include toate comisioanele bancare. Valoarea maxima a unui credit este de 5 mil. lei si poate fi acordat pe maximum doi ani. Linia de credit este de tip revolving.

Beneficiarii trebuie sa mai plateasca un comision de garantare si de risc, perceput de Fond si de Ministerul Finan­telor, de 1,99% din credit. Creditele sunt garantate de stat în proportie 50%, astfel ca în total prin acest program vor putea fi acordate împrumuturi în valoare de 4 mld. lei. Destinatia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru.

Creditele sunt garantate de stat în proportie de 50%, astfel ca în total prin acest program vor putea fi acordate îm­pru­muturi în valoare de 4 mld. lei. Des­tinatia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru, fiind interzisa refinantarea altor credite pentru ca bancile sa nu fie tentate sa foloseasca schema pen­­tru curatarea portofoliilor proprii.

Ministerul Finantelor a stabilit con­ditii minime de eligibilitate pentru IMM-urile care vor sa intre în noul program de garantare a creditelor. Credi­tele pot fi contractate de firmele cu cifra de afaceri de pâna la 50 mil. euro, care au cel putin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au facut profit operational. Nu exista nicio restrictie cu privire la numarul de angajati. Claudia Medrega, Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie