Persoanele care comit fraude cu fonduri europene ar putea primi pedepse cu inchisoarea de cel putin 10 ani

 

Comisia pentru control bugetar (CONT) si Comisia pentru libertati civile (JURI) din Parlamentul European au decis, joi, instituirea unor pedepse maxime cu închisoarea de cel putin 10 ani pentru persoanele care comit fraude cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al PE.

Evaziune fiscalaMembrii celor doua comisii au modificat prevederile unui proiect de Directiva a CE, stabilind clar infractiunile împotriva bugetului UE: frauda, coruptie activa si pasiva, spalare de bani, delapidare si nereguli la contractele de achizitii publice.

Pedeapsa maxima pentru aceste infractiuni va fi de cel putin 5 sau 10 ani de închisoare, în functie de modul de comitere a infractiunii, individual sau în grup organizat.

Valoarea minima a prejudiciului de la care se va aplica pedeapsa cu închisoarea este definita în termeni financiari: 100.000 de euro, pentru persoanele juridice. Pentru infractiunile comise de persoane fizice, europarlamentarii au coborât pragul minim al prejudiciului la 5.000 de euro, fata de 10.000 de euro propunerea Comisiei.

Eurodeputatii din CONT si JURI au fost de acord cu propunerea Comisiei de a introduce ca infractiune în Directiva frauda de la TVA. Totodata, ei au extins definitia „interesele financiare ale UE” incluzând actiunile si obligatiunile, precum si activitatile de creditare si împrumut.

Proiectul de Directiva va fi votat, în prima lectura, în Parlamentul European, în luna aprilie. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie