Bogdan Chiritoiu isi incheie mandatul de presedinte al Consiliului Concurentei in luna mai. Vezi bilantul pe 2009-2014

 

Actualul presedinte îsi încheie mandatul în mai. El a deschis 104 investigatii pe concurenta, a închis 86 si a aplicat amenzi de 354 de milioane de euro.

Bogdan ChiritoiuPresedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, îsi încheie , în mai, mandatul si ar mai vrea unul. Nu în orice conditii, însa. „Daca gasesc cooperare la autoritati, daca lucrurile sunt în ordine, atunci da, as mai vrea un mandat”, a spus Chiritoiu pentru ECONOMICA.NET. Mandatul presedintelui Consiliului Concurentei dureaza cinci ani.

În cei cinci ani de mandat, 2009-2014, institutia condusa de Chiritoiu a declansat 104 investigatii, din care a finalizat 86, a aplicat amenzi de 354 de milioane de euro si a luat 38 de decizii pe concetrari economice.

În 2009, CC a finalizat 3 anchete, pe retail, piata imobiliara si servicii conexe, cereale. În 2010, au fost finalizate doua anchete, pe piata laptelui si transport maritim,  în 2011, doua, medicamente si energie termica, în 2012, una, piese de schimb pentru automobile, iar în 2013, patru – plata cu cardul, constructia de drumuri si autostrazi, bere si cinematografie.

În mandatul lui Chiritoiu a fost acordata cea mai mare amenda pe concurenta din România. În data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Potrivit Consiliului Concurentei, amenda a fost acordata din cauza ca firmele s-au înteles între ele sa scoata de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium.

Cea mai mare amenda, în valoare de 366,5 de milioane de lei a fost data companiei OMV Petrom, la care se adauga 137,2 miliooane de lei pentru OMV Petrom ,arketing, controlata de catre prima companie.

Toate companiile petroliere amendate au atacat decizia Consiliului Concurentei în instanta.

Consiliul Concurentei a mai câstigat la Curtea de Apel procesele cu Rompetrol, MOL si OMV Petrom Marketing însa l-a pierdut pe cel cu ENI. În cazul OMV Petrom Marketing, pe data de 4 septembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca fiind neîntemeiata reclamatia. Deciziile finale vor fi date de magistratii instantei supreme. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie