Zeci de mii de dosare de daune inregistrate la Astra Asigurari sunt blocate. Astra refuza acordarea despagubirilor

 

Zeci de mii de dosare de daune înregistrate la Astra Asigurari sunt blocate, cei mai afectati fiind cei care au de încasat bani din polite RCA sau Casco, spun avocatii asiguratilor. Oamenii se plâng ca autoturismele stau cu lunile blocate în service, pentru ca Astra refuza pe banda rulanta acordarea despagubirilor din motive adesea bizare. Blocajul nu a fost înlaturat de instalarea recenta a companiei de consultanta KPMG, în calitate de administrator special, la frâiele societatii de asigurari controlate de multimiliardarul Dan Adamescu.

asigurare masinaÎn acest moment, asiguratii sunt complet dezorientati si nu stiu cui trebuie sa se adreseze în continuare ca sa îsi primeasca drepturile. Avocatul Iulian Urban a declarat, în exclusivitate, pentru cotidianul PUTEREA ca nici una dintre solicitarile adresate KPMG, care si-a asumat pe 18 februarie reevaluarea tuturor dosarelor de dauna si a obligatiilor de plata asumate de Astra, nu a primit raspuns. Administratorul special instalat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la cârma Astra nu a raspuns nici solicitarii adresate de cotidianul PUTEREA, prin intermediul biroului de relatii publice al societatii de asigurare.

Scrisoarea Astra

„La aceasta data, Societatea Astra nu acorda despagubiri pe cale amiabila, decizia fiind întemeiata pe faptul ca din documentele si imaginile aferente dosarului rezulta ca nu sunt întrunite conditiile de raspundere civila a proprietarului/conducatorului autovehiculului asigurat Astra”: acest raspuns, cunoscut majoritatii asiguratilor la  Astra a fost primit, pe 4 februarie, de Cristian Oprescu, directorul societatii Compagnia Italia în urma solicitarii de acordare a despagubirii CASCO, estimata la circa 1.000 de euro. Motivul pentru care Astra a respins solicitarea, formulata în urma unui accident pe autostrada este hilar: „avariile existente la nivelul autoutilitarei ce-ar fi fost implicata în evenimentul rutier declarat nu confirma dinamica declarata de conducatorul auto”. Dinamica accidentului a fost extrem de simpla, ne-a povestit Oprescu: un câine ciobanesc a intrat pe autostrada, fiind izbit de autoutilitatra. Astra contesta, de fapt raportul dintre daune si dimensiunile câinelui, pe baza unei pareri exprimate de evaluator.

Articol inexistent în contract

În sustinerea argumentatiei, Astra a invocat un articol, 5.2, litera d, care nu se regaseste în contractul de asigurare, acuzând asiguratul de „neadevaruri, contradictii, falsuri, aspecte frauduloase sau exagerari evidente”.  Însa nu aceasta este esenta dosarului: „Atunci de ce mai facem CASCO? Teoretic, eu pot spune ca am dat cu masina într-un stâlp sau ca am lovit-o în parcare pentru ca asa am vrut eu si tot ar trebui sa îmi încasez polita”, continua asiguratul. Pe 10  februarie, Oprescu a contestat refuzul Astra de a-si onora obligatiile de despagubire fara a mai primi, din acel moment, vreun raspuns. Ulterior, s-a adresat ASF, aratând ca nu este acceptabil ca o societate de asigurari sa adopte un comportament de forta fata de un asigurat care „nu are posibilitatea sa-si dovedeasca nevinovatia si netemeinicia unor acuzatii inventate în scopul de a nu-si onora obligatiile”. Acesta nu este un caz izolat, ci o situatie cu care se confrunta majoritatea asiguratilor CASCO.

Asiguratii în aer

La doar câteva zile dupa solicitarea lui Oprescu, pe 18 februarie, o stire incendiara, venita pe fondul imensului scandal Carpatica Asig cercetat de DNA, a bulversat, din nou, piata asigurarilor: ASF a instituit procedura de administrare speciala în cazul Astra Asigurari, cel mai mare jucator de pe piata asigurarilor din România, la care românii au încheiat 2,1 milioane de polite de asigurare pentru case si 800.000 pentru masini. „Nu stiu cum e cu administratorul special. Nu stiu cum as putea sa îi contactez pe cei de la KPMG sa le semnalez situatia din dosarul meu. Problema este ca noi suntem cu masina desfacuta în service si o tinem pe dreapta de luni de zile, asteptând sa încasam polita. Cei de la service mi-au spus ca au de luat circa 10 miliarde (n.r, – un milion de lei noi) de la Astra”, ne-a marturisit pagubitul.

Situatia nu este singulara, ne-a explicat si  Iulian Urban, de la Casa de Avocatura „Iulian Urban”, care are în lucru sute de dosare de daune CASCO la Astra: „Astra era campioana în anii trecuti tocmai la „întelegeri”: aducea la disperare mai ales serviceurile auto pâna când acestea acceptau o suma de circa 50% din cea acoperita de CASCO. Mai umflau si ei devizele si asa paguba se ducea tot în buzunarul clientului”.

Dosarele de daune, reevaluate de KPMG

„Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA SA au fost impuse urmatoarele masuri: inventarierea dosarelor de dauna înregistrate în evidentele societatii de asigurare, în vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari si luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si în conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate”, a  aratat ASF în comunicatul de presa privind deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societatea ASTRA, din 18 februarie. „În cazul unui eveniment major, Astra nu va putea onora obligatiile. O locuinta sau RCA nu sunt evenimente majore”, a declarat la acel moment presedintele ASF, Dan Radu Rusanu. Ca o ironie a sortii, acesta a fost arestat sapte zile mai târziu,  în Dosarul „Carpatica Asig” pentru favorizarea infractorului si influentarea declaratiilor, fiind eliberat din arest dupa 24 de ore. „Din pacate, decizia ASF vine foarte târziu, când exista deja 70.000 de dosare blocate pentru neplata. Cei mai afectati în acest moment sunt cei care au de încasat bani din polite RCA sau CASCO”, declara, la acel moment, avocatul Iulian Urban.

Citeste mai departe pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie