Scandalul Harinvest: Amenzi de 7.000 lei la Broker Cluj

 

La capatul unor tranzactii cu produse structurate de aproximativ un an de zile cu Harinvest, incluzând operatiuni sell-out de 94,14 milioane lei, si care au rezultat în pierderi de 2,8 milioane lei pentru casa de brokeraj vâlceana, SSIF Broker Cluj a primit în urma controlului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sanctiuni care constau în amenzi în valoare totala de 7.000 lei pentru patru dintre angajatii companiei între care si directorul general Grigore Chis.

harinvestDecizia din sedinta de ieri a Consiliului Autoritatii mentioneaza „neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotarâri a Consiliului de Administratie al SSIF Broker”, precum si „nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operatiunile cu instrumente financiare cu risc scazut”, informeaza un comunicat al ASF remis redactiei în seara zilei de ieri.

Hotarârea care a fost luata în baza raportului întocmit urmare a controlului initiat pe data de 8 ianuarie a.c. mentioneaza, de asemenea, „existenta unor neconcordante între momentul tranzactiilor asa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA si momentul tranzactiilor asa cum a fost înscris în confirmarile de executare a ordinelor”. Controlul a mai contatat „nerespectarea reglementarilor operatorului de piata referitoare la notificarea modificarilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.”

Sanctiunile dispuse de ASF sunt patru amenzi dintre care trei sunt în cuantum de câte 2.000 lei pentru directorul general Grigore Chis, directorul general adjunct Florica Zoicas-Ienciu si Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern. O a patra amenda, în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicata pentru Rares Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern.

Tranzactiile derulate de BCR si SSIF Broker Cluj, în calitate de market-makeri pe piata produselor structurate si rostogolite prin operatiuni sell-out însumând 175 milioane lei au adâncit pierderile la aproximativ 20 milioane lei, acestea neputând fi acoperite decât din devalizarea conturilor clientilor societatii vâlcene.

De la desk-ul Broker Cluj au fost achizitionate în zilele de 14-15 noiembrie 2013 inclusiv actiunile detinute în nume propriu de Harinvest la operatorul de piata Bursa de Valori Bucuresti. Chis a declarat în repetate rânduri ca în cazul acestor operatiuni derulate la Depozitarul Central, societatea de intermediere clujeana a fost cumparator de buna credinta. O decizie de la sfârsitul saptamânii trecute a Curtii de Apel Pitesti confirma însa o hotarâre a Justitiei de a bloca dreptul Broker Cluj de a tranzactiona pachetul de actiuni la Univers SA (UNVR) dobândit în urma vânzarilor realizate de Harinvest la Depozitar si prin care au fost furate actiuni ale clientilor. Adrian Panaite, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. ASF cauta sa musamalizeze cazul ca si la Mobinvest dar li s-a infundat. Lucrand „cu foc la talpi”, au realizat dupa 2 ani ca era manipulare a pietii si furt pe fata. Mai saltati cativa, ca aveti de unde!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie