Presedintele UNPCPR: Asocierea fermierilor, o problema de timp
Asocierea ar fi un lucru foarte bun si de dorit pentru fermierii români, spune presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu.
„Asocierea se va face în timp, pentru ca o asociere fortata este imposibil de conceput, iar mijloacele financiare ale bugetului nu pot crea o stârnire puternica a dorintei de asociere. Efectele asocierii vor fi benefice prin cresterea randamentului si reducerea costurilor cu lucrarile prin optimizarea consumurilor de carburanti, prin încarcarea corespunzatoare cu norme de lucru a utilajelor, un asolament si o rotatie a culturilor corespunzatoare si as putea umple înca o pagina de beneficii. Din pacate, imaginea CAP-urilor este înca vie în proprietarii de pamânt de la sate. De asemenea, asocierea poate aduce un plus semnificativ în concurenta cu celelalte tari comunitare”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele UNPCPR, Costel Olteanu.
„Subventionam cu putin pe foarte multi”
El arata ca situatia actuala a sectorului agricol se datoreaza si faptului ca subventionam cu putin pe foarte multi, dar ca acestia ating standardele de calitate/pret ale Uniunii Europene, platesc taxe si impozite si produc pentru piata fiscalizata.
Fermierul Dumitru Mihalache afirma ca asocierea fermierilor români reprezinta o problema veche care a tot fost pusa în discutie în ultimii ani de zile, dar fara a se realiza ceva concret. „Asocierea fermierilor este de dorit, însa acest lucru presupune vointa, altfel nu cred ca se poate produce. De asemenea, asocierea agricultorilor concomitent cu stimularea financiara a acestora va conduce la modernizarea si cresterea suprafetelor exploatate, va asigura hrana necesara întregii populatii, un nivel decent de trai pentru fermieri, si totodata, va duce la cresterea exporturilor de produse agroalimentare”, a declarat, pentru Curierul National, Dumitru Mihalache, precizând ca sectorul agricol trebuie sa reprezinte o prioritate a noului Guvern.
„Asocierea se poate realiza doar prin acordarea unor facilitati de natura financiara”
Fermierul Stoica Nitu spune ca asocierea fermierilor se poate realiza doar prin acordarea unor facilitati de natura financiara de catre Ministerul Agriculturii. „România a pierdut foarte mult în urma deteriorarii situatiei din sectorul agricol, prin distrugerea filierelor pe produse si ca urmare a divizarii sectorului agricol în milioane de exploatatii de mici dimensiuni, lipsite de utilaje necesare unei agriculturi moderne, lipsite de aceste tehnologii performante cu care sa se alinieze cerintelor pietei si unei agriculturi moderne. De aceea, cred ca acordarea unor facilitati de natura financiara de catre Ministerul Agriculturii în vederea asocierii fermierilor români va avea ca efect cresterea competitivitatii agriculturii românesti pentru a face fata concurentei pe piata internationala”, a explicat, pentru Curierul National, Stoica Nitu.
Potrivit noului program de guvernare, se doreste readucerea agriculturii pe locul dat de potentialul si traditia ei. În ceea ce priveste asocierea, se spune ca aceasta va atinge nivelul necesar promovarii unei agriculturi performante, bazate pe cererea pietei europene si internationale. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea zootehniei si sectorului horticol, promovarea si sustinerea produselor ecologice si traditionale românesti, cresterea rolului jucat de agricultori, astfel încât acestia sa aiba posibilitatea de a influenta decisiv politicile agricole, si totodata, cresterea suprafetelor irigate prin masuri de stimulare a utilizarii eficiente a apei si prin facilitarea accesului agricultorilor la apa la un pret atractiv al energiei electrice. Totodata, se spune ca România poate deveni din piata de desfacere un jucator pe piata internationala a produselor agroalimentare, iar în ceea ce priveste procedurile de acordare a fondurilor europene, acestea vor fi simplificate pentru a facilita accesul beneficiarilor. curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!