Ministrul Finantelor vrea reducerea impozitului pe venit. Ce se intampla cu CAS?

 

Ministrul Finantelor doreste o reducere si mai mare a impozitului pe venit, aflat acum la un nivel de 16%, prin introducerea cotelor regresive. Micsorarea anuntata este surprinzatoare caci priveste un impozit al carui nivel se afla deja la un minim european, în timp ce adevarata povara fiscala este CAS.

ceas taxeCota unica va fi mentinuta la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea pastra doar pentru companii, în timp ce pentru populatie se va reveni la cota progresiva, ca solutie de relaxare fiscala, daca spatiul bugetar o va permite, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

„Cota unica se va mentine anul acesta cu siguranta. S-a discutat foarte clar ca acea cota de 16% pe profit va ramâne, tocmai pentru ca este o impozitare simpla si are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat si despre cota diferentiata, dar despre niste cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va mentine cota unica în 2014”, a spus Petrescu la un canal de televiziune.

Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% si 16%. „În aceste limite se discuta despre o relaxare fiscala pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci acea taxa unica de 16% ramâne pentru firme”, a continuat Petrescu. Aceeasi filozofie se aplica si în cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale si al neimpozitarii profitului reinvestit, masuri pentru care se realizeaza în acest moment diferite scenarii si analize. „Din câte stiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe sase luni, va avea un impact bugetar de circe 2 miliarde lei”, a mai spus Petrescu.

Impozitul regresiv, masura electorala?

Introducerea unor cote de impozitare a veniturilor inferioare nivelului de 16% pare a fi mai degraba o masura electorala decât una economica. Principala provocare ce sta în fata unei firme nu o constituie impozitul pe venit, ci contributiile de asigurari sociale (CAS) platite atât de angajator (nivel de 20,8%), cât si de angajat (10,5%). În cazul unui salariu brut de 2.000 de lei, statul încaseaza din impozitul pe venit 246 lei si mai mult decât dublu, respectiv 626 lei, din CAS platit de angajat si angajator. Scaderea impozitului pe venit si mai mult sub actualul nivel, în conditiile mentinerii CAS, nu va fi de natura sa aduca la suprafata contractele de munca la negru, adevarat flagel al sistemelor publice de pensii, sanatate si somaj.

Cristian Paun: Cota este deja progresiva

Cota unica are avantaje clare pentru o tara saraca precum România, spune Cristian Paun, profesor universitar al ASE Bucuresti. “Este mai usor de colectat, mai simplu de urmarit, mai putin stresanta pentru contribuabil. Nu îti trebuie prea multa scoala sa îti dai seama ca si cu cota unica (16%) aplicata la venituri în crestere sumele încasate de stat cresc cu progresivitate liniara. Deci cota unica este si ea progresiva daca luam sumele care se încaseaza de catre stat (nu procentele). Daca mai punem si deducerile care se aplica pentru persoanele în întretinere la venituri mai mici de 3.000 de lei si mai punem si faptul ca «bogatul» plateste progresiv mai multe impozite rezulta faptul ca transarea unei astfel de probleme în favoarea cotei progresive este dificil de facut”, spune profesorul. Doru Cireasa, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie