Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA cu privire la achizitiile publice de la Spitalul „Bagdasar Arseni”

 

Corpul de control al primului ministru a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la situatia achizitiilor publice de la Spitalul „Bagdasar Arseni” în perioada în care institutia era condusa de Anca Buliman, pentru posibile fapte de natura penala constatate la unitatea sanitara, constând în plata unor servicii de consultanta neprestate, plata a milioane de lei catre anumite firme si cumpararea de echipamente la suprapret, potrivit unui comunicat al Executivului remis, duminica, AGERPRES.

dnaCorpul de control al primului-ministru a efectuat o actiune de control la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni” Bucuresti, în perioada supusa controlului conducerea Spitalului Clinic de Urgenta ‘Bagdasar — Arseni” fiind asigurata de catre doctor Anca Buliman, în calitate de manager al spitalului, începând cu data de 26 iunie 2006.

Conform comunicatului, la data de 30.03.2012, între Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni” si societatea Hosman Hospital Management S.R.L. Bucuresti a fost încheiat un acord-cadru de servicii pentru o perioada de un an, având ca obiect prestarea serviciilor de consultanta în organizarea si dezvoltarea serviciilor spitalicesti. La data de 02.04.2012, în baza acestui acord-cadru, între parti a fost încheiat un contract subsecvent, cu o perioada de valabilitate de 6 luni, în valoare totala de 93.638,04 de lei (T.V.A. 0). Printre serviciile de consultanta la care s-a obligat prestatorul, mentionate în anexa contractului, a fost ‘elaborarea si implementarea regulamentului de organizare si functionare a spitalului, activitate pentru care partile au convenit plata unui tarif lunar de 1.401,13 lei. Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni” a platit consultantului pretul integral al contractului, respectiv 93.638,04 de lei (din care suma de 8.406,78 RON a reprezentat contravaloarea serviciilor de elaborare si implementare a Regulamentului de organizare si functionare a spitalului), în conditiile în care Regulamentul, înregistrat în evidentele spitalului cu nr. 13.582/19.07.2007, nu a fost modificat ulterior emiterii, iar Spitalul Clinic de Urgenta ‘Bagdasar Arseni” nu detine niciun document justificativ care sa ateste prestarea de catre consultant a activitatii de elaborare si implementare a Regulamentului mentionat (ori de modificare/actualizare a celui existent).

Potrivit Corpului de Control, suma de 8.406,78 de lei constituie paguba cauzata patrimoniului Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni”, iar aprobarea platii acesteia s-a efectuat cu încalcarea dispozitiilor legale.

De asemenea, se mentioneaza ca managerul Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni”, Buliman Anca, a participat la luarea deciziilor privind atribuirea acordului-cadru de servicii prin aceea ca, în calitate de reprezentant legal al autoritatii contractante, a aprobat raportul procedurii si a semnat acordul-cadru încheiat între unitatea spitaliceasca si asocierea formata din societatile FINSERV GLOBAL CONSULTING
S.R.L. si CRIDOR IMOBILIARA S.R.L., în conditiile în care, în perioada desfasurarii procedurii de atribuire, domnul DRAGU Armand-Valentin, sotul doamnei BULIMAN Anca (managerului spitalului), era încadrat în functia de economist la societatea FINSERV GLOBAL CONSULTING
S.R.L.

În document este remarcata favorizarea anumitor operatori economici, cu încalcarea reglementarilor legale, în obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale destinate dotarii Spitalului Clinic de Urgenta ‘Bagdasar—Arseni”—plati care s-au ridicat, în perioada 01.01.2012 — 30.09.2013, la suma de 48.471.942,22 de lei.

De asemenea, s-a remarcat si favorizarea anumitor operatori economici în obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale. Reprezentantii Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni” Bucuresti au organizat în mod formal procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, pentru a da aparenta de legalitate achizitiilor.

Verificarile efectuate în cadrul actiunii de control au evidentiat existenta unor adaosuri comerciale excesive aplicate de catre distribuitori preturilor la care au fost achizitionate de la producatorii externi articolele de mobilier, dispozitivele si echipamentele medicale destinate dotarii pavilionului „A” al Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar — Arseni”. (AS — autor: Oana Ghita, editor: Adrian Dragut), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie