Cu cat vor creste preturile de la 1 aprilie 2014?
Noile taxe si liberalizarea preturilor la energie vor conduce la o crestere semnificativa a costului vietii începând cu 1 aprilie.
Carburanti, scumpire de 40 de bani pe litru
Introducerea accizei suplimentare pe carburanti, de 7 eurocenti pe litru, va aduce un plus de circa 40 de bani pe litrul de carburant, fie el benzina sau motorina, începând cu 1 aprilie. Scumpirea a fost îndelung subiect de disputa între presedintele Traian Basescu si Guvern, dar, potrivit ultimelor declaratii ale noului ministru de Finante, Ioana Petrescu, acciza suplimentara va fi cu siguranta introdusa. Statul mizeaza pe 2,6 miliarde de lei din acciza suplimentara, calculul fiind valabil însa pentru 12 luni.
O usoara consolare ar fi scaderea din ultimul timp a cotatiilor la produsele petroliere, care a condus la o usoara ieftinire, care este însa mult mai mica decât scumpirea de 40 de bani pe litru. În ultima saptamâna, Petrom, cel mai mare vânzator de carburanti din România, a ieftinit benzina cu 9 bani si motorina cu 16 bani, Daca luam în calcul preturile de astazi de la carburanti de la statia Petrom de pe strada Brasov din Bucuresti (preturile difera de la o statie la alta) , la data de 1 aprilie benzina standard de 95 va costa în jur de 6,3 lei litrul, benzina cu cifra octanica cel putin 98 va costa în jur de 6,7 lei litrul.
Tigarile: plus 30-50 de bani la pachet
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de hotarare de Guvern prin care acciza la tigarete, care are o componenta fixa si una variabila va fi modificata. Practic, nivelul accizei “ad valorem” care este procent din pretul de vânzare va fi redus, iar nivelul accizei specifice va fi majorat.Nivelul accizei totale, aplicabil în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 inclusiv, se va majora de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete.
Influenta în pretul final al unui pachet de 20 de tigarete va fi de 30-50 de bani pe pachet.
Gaze naturale: 2% în plus la populatie, 4% în plus la industrie
1 aprilie este si o etapa în calendarul de liberalizare a pietei de gaze naturale, care presupune alinierea treptata a preturilor la gazele din productia interna la pretul gazului de import. Teoretic, la nivelul întregului an preturile ar fi urmat sa creasca cu 10% pentru consumatorii casnici si cu 18% pentru populatie, dar scumpirea efectiva tine cont de conditiile pietei din acel moment. La 1 aprilie, procentul de scumpire este de 2% pentru populatie si 4% la industrie, dat fiind ca pretul gazelor din productia interna va creste de la 50,6 lei/MWh la 51,8 lei/MWh pentru populatie, respectiv de la 72 lei/MWh la 89,4 lei/MWh, pentru companii. Gazul s-a mai scumpit la începutul anului, iar urmatoarele etape sunt 1 iulie si 1 octombrie. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!