Patronatele din turism revoltate de controalele ITM de la Targul de la Romexpo

 

Patronatele din turism dezaproba controalele efectuate sâmbata de inspectorii ITM la Târgul de Turism, sustinând ca aceste actiuni i-au facut pe cei din domeniu sa para evazionisti în ochii clientilor veniti sa cumpere vacante.

targ de turism„Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM sa efectueze controale, dar nu suntem de acord sa descinda într-o zi de sâmbata, când târgul e plin de vizitatori, iar inspectorii sa se aseze în fata agentilor de turism care voiau sa îsi serveasca clientii”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.

Ea a mai spus ca nu crede ca astfel de controale sunt solutii împotriva evaziunii si le-a recomandat inspectorilor sa verifice la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) totalul contributiilor pe salarii platite de firmele din turism.

„Impresia pe care o lasa actiuni precum cea de astazi este ca agentii de turism sunt evazionisti. Eu, la firma mea, Eximtur, platesc taxe si impozite la stat în valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contributii pe salarii, si ma simt jignita de un asemenea comportament”, a mai spus Lucia Morariu.

Aceasta a adaugat ca agentii de turism care lucreaza sâmbata si duminica primesc zile libere.

Si vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragos Raducan, spune ca i se pare anormal ca pe duratal târgului sa existe un control, atâta timp cât evenimentul se desfasoara sub patronajul unei institutii a statului – Autoritatea Nationala pentru Turism.

„Sunt curios daca (inspectorii ITM – n.r.) au lasat aceleasi notificari la angajatii Autoritatii Nationale pentru Turism si la standurile consiliilor judetene. Nu stiu daca nu cumva nu este o razbunare între societati din turism concurente, folosind institutiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde si societati din turism. În acest caz, sunt curios daca au lasat formulare de control la standurile consiliilor judetene si primariilor sau acestea au închis standurile si au plecat acasa în weekend, conform legislatiei muncii”, a mai spus Raducan.

Inspectorii de munca din Bucuresti au facut controale, sâmbata, la Târgul de Turism organizat la Romexpo, verificând printre altele daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse din rândul expozantilor.

Controalele au vizat si plata orelor suplimentare, respectiv daca personalul aflat la standuri este remunerat si pentru zilele lucrate în weekend, au mai precizat sursele citate, potrivit carora aceasta este prima editie a evenimentului la care s-au facut astfel de verificari.

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti, Constantin Bujor, a confirmat efectuarea controalelor, precizând ca acestea au început în urma cu câteva zile si sunt „de rutina”, iar astfel de actiuni au avut loc si la editii precedente ale evenimentului.

La controale a participat si inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Ciprian Dragomir, precum si alti „opt-noua” inspectori de la ITM Bucuresti, a mai precizat Bujor.

Rezultatele controalelor ar urma sa fie facute publice saptamâna viitoare.

Aflat la a 31-a editie, Târgul de Turism al României reuneste, pâna duminica, peste 280 de firme din domeniu, inclusiv agentii de turism si hoteluri. Liviu Iancu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie